zaterdag 19 december 2015

Zonder pakjes en zakjes

Ja, het liefste wel, want, zonder extra toevoegingen als smaakversterkers, te veel zout, enge e-nummers en weet ik nog wat meer, etc etc etc.
Meest lukt het me wel, zeker omdat de manlief de weekboodschappen doet, en ik hem gevraagd had geen zakjes en pakjes meer te kopen, dus, ik moet ook wel.
Maar dan, zomaar ben ik een keertje moe, uitgeblust, ongesteld, verkouden, vervelende vermoeiende kinderen (al dan niet van mijzelf over de vloer) en niet een van die dingen, nee, een van die dingen kan ik aan, noem het maar op, maar dan allemaal tegelijk.
Dan.....verander ik in de slechtere versie van mijzelf.En dan moet ik nog koken, jeweetwel, die eenvoudige doch voedzame maaltijd op tafel toveren, die iedereen smullend en genietend, zonder zeuren opvreet.
Op die momenten kan ik het bijna niet meer opbrengen, zelf al die kruidenmixen te maken, en daar strandt dus weer een van mijn idealen,kapotgeslagen op de rotsen van mijn eigen knorrigheid, en voel ik me daardoor zelfs nog een ietjes rottiger (dat ook nog).
Dan grijp ik naar een zakje, nee, eerlijk gezegd vraag ik een der groters een zakje te halen, want we hebben ze serieus (bijna) helemaal niet meer in huis.
Nu is het zoals met veel dingen zo, dat ook koken etc valt of staat met een beetje planning. Ik heb dus lege glazen potten gespaard( gewoon oude jampotjes om mee te beginnen, als het een blijvend item word komen er wellicht leukere potten) en ga een paar kant en klare kruidenmixen maken. Daarvoor haal ik bij de toko in de buurt de kruiden, die vind ik sowieso veel geuriger en smakelijker, en dan maak ik in eerste instantie die mixen die ik redelijk vaak gebruik. Ik dacht zelf aan nasi, bami en macaroni- kruiden mixen. Dan zijn ook de maaltijden die ik op dit soort dagen graag kook, iedereen lust het graag en makkelijk en snel te maken.
Net wat ik nodig heb.
macaroni: rozemarijn, tijm, salie, basilicum, laurier, oregano, zwarte peper, paprikapoeder. Ui en knoflook vers. Zout naar smaak.
nasi: koriander, komijn, kurkuma, chilipoeder, kerrie, djahe/gember, peper,( dit alles min of meer in gelijke delen behalve de chilipoeder dat halveer ik) de knoflook en ui doe ik altijd vers gesnipperd.
bami: eetlepel: laos, theelepel: djahe, ketoembar, sereh, kurkuma, djinten, halve theelepel: kaneel.
Ook hier weer knoflook en ui vers gesnipperd, altijd. Anders zou dat er ook nog in gedroogde poedervorm bij kunnen.

Naar smaak ongeveer een eetlepel per persoon rekenen en naar smaak zout en sambal toevoegen.

Tuurlijk moeten groentjes  er nog aan toegevoegd worden. Maar daar word ik over het algemeen wel rustiger van groentes snijden.

Labels: , , ,

7 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Dat is slim van je! En veel lekkerder. En per saldo veel goedkoper. Duh. Eet ze :)

19 december 2015 om 18:58  
Blogger Jo en joh zei...

Zo grijp je snel meer mis. Erg handig. Helaas hier geen toko's in de buurt. Fijne zondag.

20 december 2015 om 08:42  
Anonymous Kon ik maar toveren zei...

Ha toevallig heb ik gisteren ook bij de Aziatische groothandel flink (groene) kruiden ingeslagen. Enorme zakken met peterselie, basilicum, oregano en Provençaalse kruiden!

20 december 2015 om 19:29  
Blogger LegeZakkenVrouw zei...

Ik heb mijn koters leren koken. In geval van ziekte, vermoeidheid of cursus nemen de groters mijn koken waar.

21 december 2015 om 08:02  
Blogger LegeZakkenVrouw zei...

Ik heb mijn koters leren koken. In geval van ziekte, vermoeidheid of cursus nemen de groters mijn koken waar.

21 december 2015 om 08:03  
Blogger Jolanda zei...

Ik maak het ook altijd per maaltijd klaar, maar dit is inderdaad handig voor langere tijd. Ze vinden het hier uit de zakjes niet eens lekker meer... Alleen voor soep gebruik ik nog weleens een pakje :(

21 december 2015 om 08:04  
Blogger Mammalien zei...

Goed van je, ik ben er vaak te lui voor (en weet ook niet goed hoe ik koken moet zonder zakjes en pakjes...) maar eigenlijk is het veel lekkerder en gezonder. Ik maak wel eens iets zonder pakjes en zakjes, maar dan meestal ook zonder kruiden of saus dus. Hm. Lekker maar beetje flauw. Misschien iets voor het nieuwe jaar.

24 december 2015 om 17:28  

Een reactie posten

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage