donderdag 27 juni 2013

Droog

Hoewel ik gister nog blogde over een keukenapparaat waar ik een beetje in teleurgesteld werd, deze week kreeg ik een nieuwe keukenmaat.
Een heus droogapparaat, en alhoewel de aardbeitjes uit eigen tuin dit jaar een beetje laat zijn en dus nog allen groen, lonkte het apparaat al enige jaren naar me.
En al die mogelijkheden, fruit, groentjes, kruiden en zelfs vleeslapjes(ieuw) kun je ermee drogen. Klik hier eens voor wat inspiratie:KLIK
dus ondanks ik dus nog geen eigen oogst te drogen had, wilde ik het zo graag uittesten, want ik ga ervan uit dat het is , zoals met alles, al doende leert men. Oftewel de eerste paar keer zullen jammerlijke mislukkingen zijn, mijn eerste zelfgebakken broden ooit, lang geleden waren namelijk eerst zompige massieve baksteenachtige, daarna een soort van fruitschalen, met hoge randen en een ingestort midden, en ook niet echt super smakelijk dus. En dat nog met de broodbakmachine , dank denkt menigeen, wat kan er mis gaan?
Nou, geloof mij,dus een heleboel.
Vandaar vandaag mijn eerste projectje in de droger, ben zo super benieuwd of het wat is en het ook echt wat word, goed gedroogd etc.

Wat ik ook graag wil maken is een fruit-leer, wat dat is, is snel uitgelegd, van rijp fruit maak je een vloeibare massa, bv met de staaf mixer, dat giet je dan dun uit op een velletje bakpapier en dan drogen. Het word dan een taai, leerachtige velletje ehm gedroogd fruit dus, en dat kun je dan als gezond snackje uitdelen en opeten, een soort van oer-fruitella zeg maar, zo stel ik me dat voor, een explosie van fruitigheid en smaak.

Hebt wel even geduld, want het kan een uurtje of 6 duren voor het droog en klaar is.
Bijkomend voordeel van dat gedroogde fruit is natuurlijk ook, dat je echt minder last zult hebben van de zogenaamde fruitlek(bek)vlekken.


8 opmerkingen:

 1. Ik ben benieuwd of die fruit-leer-lap van je gelukt is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, wat een leuke site geef je daar mee! 'k Heb even om een hoekje gekeken en 'm gelijk toegevoegd aan mijn favorieten, wat een ideeën! Bedankt voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben ook erg benieuwd! Ooit zo'n machine en een K.enwood...;).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier geen snoepers meer en het aantal apparaten slinkt en ik wil zeker geen nieuwe spullen meer. Wel leuk voor een gezonde snack.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. oh wat gaaf dat jij ook een droger hebt. wij hebben er 2 maanden gelden ook een aangeschaft een stockli, maar was ook op zoek naar meer inspiratie dus die website die jij gaf was heel handig. en fruitleer stond hier ook op t lijstje. nu nog van die vellen aanschaffen. ben erg benieuwd hoor wat jij er allemaal in gooit...heb er nu al 8 uur ananas appels en mango in..jammie..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waar leg je het fruitleer op, niet direct op het rooster toch? Heb je daar speciale vellen voor gekocht of gewoon bakpapier?

  BeantwoordenVerwijderen

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!

het geluk dat rode klompjes heet

Soms heb ik wel eens van die vreemd soort geluksmomentjes. Zoals bv het moment, waarop ik mijn nieuwe (op etsy bestelde handmade) cloggs aa...