woensdag 19 juni 2013

Dom gansje?

Op de middelbare school van  mijn 14 jarige dochter staat een automaat, waaruit, koffie, thee, of chocomelk (warm) komt, nadat je er het benodigde geld in hebt gegooid. Nu doet ze dat niet vaak, liever neemt ze zelf haar thuisgevulde tuppertrut flesjes mee. Maar het was warm en ze had een extra lange dag, want inhaaltoets in een extra uur aan het einde van de dag, daarbij was ze samen met een klasgenootje die ook de toets in moest/mocht halen en die stelde voor om wat te drinken te nemen uit de automaat.
Een kopje choco kost 50 euro cent, wat ik op zich niet vreselijk duur vind, eenzelfde kopje choco kostte vroeger toen ik nog op diezelfde school zat 25 cent(guldentijd). Maar goed ze gooide er 2 euro in en er kwam een kopje choco uit en geen wisselgeld.
Daar baalde ze natuurlijk stevig van want 2 euro is wel 45 min werken bij de boer, op je vrije zaterdag. Dus toen ze het me thuis vertelde vroeg ik haar of ze verhaal (en geld) bij de conciërge gehaald had, maar neen dat had ze niet gedaan, want ze dacht niet dat hij haar zou geloven, ze had immers helemaal geen bewijsstukken van het gebeuren?
Dat vond ik een klein beetje oenig van haar, want als het een keer niet goed gaat, gaat het vast de volgende keer met de wisseling in die automaat ook niet goed, en zonde van je geld. Voortaan maar gepast geld in zulke automaten enzo bladiebla. En daarbij vind ik dat je of je je geld nu terugkrijgt of niet evengoed beter melding kunt maken van het blijkbaar defecte apparaat, zodat het euvel verholpen kan worden. Maar goed we hadden er een gewoon neutraal gestemd gesprek over, waarin zij gewoon even haar verhaal kwijt moest en ik het luisterend oor was zeg maar.
Nu kwam ze de volgende dag thuis, was ze alsnog naar de conciërge geweest met haar verhaal en had ze mooi dr 1,50 euro terug gekregen.
Dat vond ik echt helemaal top, van haar, maar ook van de conciërge, het gaat mij natuurlijk niet zozeer om de verloren euro's als wel dat ik wel vind dat je op een bepaalde leeftijd zelf wel een beetje allert mag zijn op zulke dingen, en voor jezelf op mag komen om je recht te halen, nu in de kleine dingen, later als ze groot is...... en ook je eigen (verdiende) geldstromen een beetje moet beheren en liefst een beetje met beleid moet uitgeven en opsparen.

15 opmerkingen:

 1. Knap dat ze zich over gene heen heeft durven zetten. Goed dat je haar dat duwtje hebt gegeven :).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou eigenlijk heb ik juist eens niks gezegd ;-)deze keer, wat ik moeilijk vind vaak.... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed dat het een gewoon gesprek daarover was :-) kan inderdaad best moeilijk zijn maar soms moeten ze het gewoon ook eens zelf proberen gaan oplossen he, en heel goed van je dochter dat ze het toch nog gaan aankaarten heeft, al was het inderdaad maar gewoon om het te melden...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed zo! Idd > voor je belangen opkomen, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat goed! Ook dat jij niets gezegd hebt, hihi. Soms gaat er ergens vanzelf een lichtje branden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jammer ook dat ze er zo maar van uit ging dat de conciërge haar toch niet zou geloven op haar woord.
  Zo zie je maar weer dat mensen je soms ook wel geloven enkel op je blauwe ogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ja super van haar,en ik ben het met je eens hoor dat ze goed moet letten op hun geld.

  liefs yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dapper hoor om het toch nog te proberen.
  Geeft haar vast een sterk gevoel, want ze heeft maar mooi haar geld terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Groot gelijk dat ze het toch heeft geprobeerd. Moedig van haar ondanks haar idee dat de conciërge haar niet zou geloven. En ja, je kan niet vroeg genoeg beginnen met het goed beheren van je geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. goed gedaan, van beiden;). Mooie leermomenten
  gr pdpooh

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wat een leuk verhaal

  Juul

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat fijn voor haar dat ze haar geld terug kreeg! Het is toch wel zuur als je je zuurverdiende centjes kwijt raakt aan een corrupt apparaat.

  BeantwoordenVerwijderen

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!

Hier groeit mijn sla

  Omdat het zelf kweken van wat groentjes altijd leuk en lekker is, kocht ik bij de ace-tijon een grappige kleine kas(10 euries voor wie ...