zaterdag 7 maart 2015

Examen training

Op de school waar mijn oudste dochter zit word nu ze in het examenjaar zit al het hele jaar geleurd met extra examen training. Dat word dan dus niet door school, maar door een extern bedrijf gegeven, zo begrijp ik het en krijg je voor 160 euro 2 dagen extra training voor 1 vak. De zwakste natuurlijk.
Hun motto: zekerder het examen in en gemiddeld (blijkt uit hun ervaring) scoren de leerlingen dan een punt hoger.
In deze tijden waar alles zo vast in regeltjes, strenger dan ooit lijkt wel vast ligt, weet je soms als ouder ook gewoon niet wat wijsheid is.
Persoonlijk vind ik eigenlijk dat die examen training gewoon een onderdeel van het normale schoolprogram zou moeten zijn, dit word natuurlijk ook inderdaad wel gedaan.
Maar blijkbaar kan het beter? Want dat beweert de superexamentraining. En ook school geeft wel aan dat als je ergens zwak voor staat het een goede oplossing/hulp kan zijn.
Maar wat is dan überhaupt de taak van school? Alleen de ster-leerlingen een beetje begeleiden? Geen extra inzet voor degenen die extra hulp/uitleg nodig hebben?
Want zeggen ze dat niet indirect met al hun gemail over die extra training die zo goed en reddend is? Zouden ze zelf niet hun docenten op bijscholing moeten sturen zodat die zelf die extra hulp kunnen geven.
Of is het de zoveelste geldklopperij en is het niks meer dan gebakken lucht.

Labels: ,

10 reacties:

Blogger Mammalien zei...

Ik vind het ook geen goede zaak dat er steeds meer betaalde examentrainingen en zelfs al bijlessen voor basisschoolkinderen bijkomen. Enerzijds natuurlijk de economie (bijles geven is een fijne manier van verdienen, weet ik ook nog!) maar ik hiop niet dat scholen daardoor zelf aan kwaliteit verliezen...

7 maart 2015 om 10:24  
Anonymous Anoniem zei...

tjsa meer rugzakjes en dus geld want subsidie voor bv , (a)dhd ,PPD (nos), leesblindheid, rekenblindheid enz..... die kinderen krijgen alle aandacht want dat levert geld op met als gevolg dat leerlingen zonder maar verder net zo sterkk er onder leiden. Etiketjes plakken is verkeerd dat benadeeld je kind in zijn of haar werkend leven. Ik zeg hou de vinger aan de pols en werk samen thuis eraan om het niveau omhoog tekrijigen en als het ook niet jouw vak is schakel dan een ander bv een leerkracht die je kent,, een student enz. En blijf er , en dat zeg ik uit eigen ervaring, bovenop zitten. Gaat of dreigt t mis te gaan? Spreek dan eerst de (vak)leerkracht(en) van het vak er opaan. Vraag wat je zelf kan doen om te helpen, en vraag ook van hun dingen terug bv meedenken oid. Kunnen of doen zij niets of niet voldoende, dan is het tijd om de leiding van de school er op aan te spreken.
Als het een structureel probleem blijkt bij meer leerlingen, leerkrachten, enz neem dan contact op met het ministerie van onderwijs zij kunnen de scholen ook persoonlijk er op aan spreken
Gr petra

7 maart 2015 om 10:35  
Blogger Trudy zei...

Onze dochter Mirte geeft examentraining bij de SSL in Leiden. Volgens haar zie je kinderen in het weekend echt een stuk zelfverzekerder worden, en als ik het zo van haar hoor wordt het allemaal ook erg serieus aangepakt. Ik denk toch als mijn kind het risico heeft op 1 vak te blijven steken dat ik het geld er wel voor over zou hebben. Maar goed, ik bekijk het in dit geval ook van de andere kant...

7 maart 2015 om 11:12  
Blogger Sandra zei...

Ja, ook ik (met dochter in examenjaar) ontvang bijna wekelijks mail van haar school met betrekking tot in mijn ogen zeer kostbare examentraining. Nu heeft dochter genoeg zelfvertrouwen en zelfkennis om te weten dat zij op eigen kracht een prima kans van slagen heeft. Maar wat als je kind voor een vak er wat zwakker voorstaat en je een smalle beurs hebt en dus zo'n dure training je niet kunt veroorloven, zou er dan nog een leraar bereidt zijn om na schooltijd sommige leerstof extra te behandelen of heeft jouw kind dan gewoon minder kans? Dat vind ik dan weer zorgelijk.

7 maart 2015 om 11:57  
Blogger Inge zei...

Mijn jongste kreeg vóór zijn herexamen wiskunde externe examentraining, heeft geholpen, hij is toen geslaagd :-) Soms is het gewoon beter om van iemand anders dan de eigen leraar uitleg te krijgen.

7 maart 2015 om 12:04  
Anonymous Anoniem zei...

ja daar hebben wij nu ook mee te maken , ook een zoon die voor zijn examen staat , en dit aanbod kreeg van school , en ja , ook hij heeft het "stikkertje "adhd -pdd-nos.......is in een trajektgroep begonnen , doet nu volledig regulier examen , en.... heeft volgens zijn mentor totaal geen examentraining nodig !
zo kan het dus ook !
het zou 80 euro moeten kosten , 1 dag voor 1 vak , waarvan school de helft meebetaald , maar als het niet nodig is ,
nog beter !

7 maart 2015 om 12:56  
Anonymous Anoniem zei...

Die ervaring dat kinderen met een etiketje / rugzakje alle aandacht krijgen heb ik niet. En het geld en de aandacht gaat ook niet naar kinderen met een voorsprong. Wel naar kinderen met een achterstand. Mijn kind heeft een rugzak namelijk. Drie jaar hard voor gevochten, keihard nodig, omdat ze - woorden van de leerkrachten - 'er geen tijd voor hadden' om mijn kind te helpen. En dan mag je drie keer raden voor wie dat geld nu wordt gebruikt. Niet voor mijn kind! Alles wordt op een grote hoop gegooid. En weer gaat het naar andere kinderen die een achterstand hebben. En ik heb twee kinderen met een hoog IQ en helaas, ook daar is geen tijd voor. Een school wordt 'afgerekend' op het aantal doublures namelijk.

Afz. P

8 maart 2015 om 16:46  
Blogger Janne zei...

...ik vind het een taak van de school. Ze willen zo graag dat het aantal geslaagden boven de 95% komt, zorg dan ook dat de leerlingen die het nodig zijn extra aandacht krijgen! Mijn dochters waren beide (de een op het VWO, de andere eerst MAVO en 2 jaar later HAVO) zovaak vrij in het laatste jaar dat er tijd genoeg was voor wat extra ondersteuning! Op deze manier heeft het kind met 'rijke' ouders ook weer de beste kansen!

8 maart 2015 om 17:23  
Blogger Nicole orriëns zei...

Het is inderdaad nogal dubieus, en ik vind dat je erg zinnige vraagtekens er bij zet. Persoonlijk ben ik er geen fan van.

9 maart 2015 om 07:29  
Blogger huis tjokvol zei...

he???nee dat kennen wij niet,ik ga daar ook geen extra geld aan uit geven,hier doen ze het op school.

9 maart 2015 om 10:43  

Een reactie posten

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage