woensdag 15 oktober 2014

Van die planten in de tuin

Ik doe al een aantal jaren met veel plezier iets in de tuin in van die m2bakken-minimoestuinieren....Dan plant ik vol enthousiasme  van alles en ehm later bedenk ik me soms wel eens en wat doe ik er dan mee?
Zoals bv de kruidenhoek, Rozemarijn, de plant is bijna groter dan die m2 bak, groeit overvloedig en weelderig, geurt heerlijk als je er tijdens het langslopen een beetje tegenaan loopt. Maar echt veel gebruik ik het niet, en de plant groeit maar door, en dus vond ik dat ik er eens wat mee moest.
Het is enigzins een wat wilde en verwaarloosde bedoening die minimoestuinbakken...van mij.

Hierbij experimentje 1:
geplukt, steeltjes eraf en dan nog even zo fijn mogelijk in stukjes hakken.

Rozemarijnkoekjes, gewoon omdat ik daar alles al voor in huis had en het leuk is om te doen in deze regenachtige herfstvakantie, met de kindjes thuis, en alhoewel de jongste zoon nog steeds 2 armpjes in het gips heeft, kon hij al lekker mee doen, dat kan ook niet met alles.

Maar een zanddeegje, 250gr boter (koud in blokjes), 400gr bloem, 160 gram suiker, 1 grote eidooier (of 2 kleintjes), half theelepeltje zout. Met een koele hand: hussel de boel door elkaar, of in de keukenmachine, dat kan ook. Op het laatst gooi je 2 eetlepels gesnipperde rozemarijnstukjes uit de minimoestuin erdoor. Maak een rol en laat deze een uurtje opzo in de koelkast koud en stijver worden. Dan snijd je er dunne plakjes van ongeveer 1 cm, die rol je door een bakje met wat vanillesuiker/gewonesuikermengsel. Afbakken op 180-190 graden een 15 min ofzo.


Rozemarijn heeft een aantal goede eigenschappen. Het kan helpen bij griep- en longkwalen. Het drinken van aftreksels van rozemarijn kan verlichting geven bij stress, migraine, vermoeidheid en depressie. Takjes rozemarijn in de kledingkast houdt de motten weg.
Hm, klinkt fantastisch he?? dus, ik denk...... rozemarijnkoekjes zijn vast overal goed voor :-)

5 opmerkingen:

 1. Dank voor het idee! Dat ga ik eens proberen. Maar eerst wil ik nog een nieuwe rozemarijnstruik. Mijn rozemarijn is doodgegaan, hij is helaas niet helemaal winterhard. Idd kan hij wel groot worden. Ik vind het ook heerlijk ruiken. Je kunt het ook gebruiken bij visgerechten.
  Ik gebruikte de takjes ook in kerststukjes, dat ruikt zo lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk! Peuteren ze bij jou de groene dingen er dan niet uit? ( uit de koekjes)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eerlijk gezegd niet, mogelijk heb ik ze precies klein genoeg gehakt ;-)

   Verwijderen
 3. Als je van kruidenthee houdt: takje rozemarijn, schijfje sinaasappel: heerlijk! "Hanneke"

  BeantwoordenVerwijderen

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!

het geluk dat rode klompjes heet

Soms heb ik wel eens van die vreemd soort geluksmomentjes. Zoals bv het moment, waarop ik mijn nieuwe (op etsy bestelde handmade) cloggs aa...