donderdag 31 juli 2014

Tips om te kamperen met kinderen (deel 1)

Omdat ik al jaren kampeer met kinderen, dacht ik, ik deel wat tips. Ik ben een zogenaamde deskundige zo ongeveer zo veel heb ik al gekampeerd, zelf en vroeger ook zonder kinderen al, en nog vroeger, we spreken nu over de vroege steentijd zo ongeveer, ging ik ook al kamperen met mijn eigen mama en papa. Toen gingen we vaak naar Italië, naar het gardameer, wat trouwens beslist een eind weg is, vond ik toen ik er ooit volwassen zelf eens heen ging om te kamperen.
Maakt tent, caravan of vouwwagen nog uit? En ook hierbij geld ik heb alle vormen gehad en in gekampeerd, met kinderen.....
Maar maakt het uit dus?
Ha, ja en nee, kijk het blijft kamperen (eerlijk is eerlijk, die toiletgebouwen, etc etc) een tent is natuurlijk makkelijk meenemen, mits je genoeg ruimte in auto of dakkoffer hebt, en je kunt op normale snelheden naar de bestemming rijden, niet gehinderd door een snelheidsbeperking kwa achterhangend wagentje. En dat kan schelen als je bv kinderen hebt die snel wagen ziek worden of als je het zelf niet zo lang uit houd , want op alle afstanden kan er daardoor behoorlijk tijdswinst gemaakt worden. Maar dan zit je auto snel vol met tent en heb je minder ruimte voor nog meer spullen en vreemd genoeg, lijkt je auto als je gaat kamperen altijd wel de helft kleiner geworden. Daarbij in een tent slaapje op de grond, wat soms koud(er) kan zijn. Een tent is gewoon toch wat primitiever. Een tent moet opgezet worden, dit is meestal vrij gemakkelijk te doen, al is het resultaat bij iedereen niet even strak zeg maar ... dit kan ten dele ook met de ondergrond te maken hebben. Ik heb wel gekampeerd dat het 's nachts nog ongeveer 5 graden vroor, aan de grond, en dat vind ik voor jonge kinderen toch wel koud, maar een paar geïmproviseerde kruiken (lege frisdrankfles gevuld met warm water met een handdoek eromheen bij de voeten in de slaapzak) hielp wel net als de slaapzak van de manlief en mijzelf aan elkaar ritsen, zodat je als het ware een tweepersoons zak krijgt, met zn tweetjes ben je gewoon warmer, dan kun je je kindjes ook samen in een aan elkaar geritste slaapzak leggen of tussen je in nemen.
Hm het klinkt wel heel barbaars als ik het zo terug lees, maar we vonden het echt geweldig!


Een caravan is dus echt luxer, je ligt lekker warm op een soort van bed, wat je al dan niet elke dag weer inklapt omdat het dan je zitje is, wat ik overigens nooit deed, want ik heb vakantie en ben dan niet van de werkverschaffing, zitten doen we gewoon buiten op de kampeerstoelen, of in de voortent. En je kan meer meenemen, een caravan is net een piepklein huisje met kastjes een keukentje met koelkastje en soms zelfs een wc/douche. De caravan is natuurlijk wel een enorme last voor je auto en daar moet je natuurlijk rekening mee houden, het rijd echt anders, ik voel altijd instant behoefte om henk wijngaard liedjes a la met de vlam in de pijp te zingen, als ik met de caravan achter mijn auto rijd, helemaal als het donker is en de hoekverlichting van de caravan zo mooi aan is.
Hele steile hellingen 10% zijn vervelend, omhoog gaat langzaam en naar beneden is ook een ervaring, ik persoonlijk, ik vind dat erg vervelend, als bijrijder, maar ook als bestuurder, maar goed, gewoon rustig blijven en doortuffen. Zeg ik hier nu, in werkelijkheid heb ik wel eens keihard moeten huilen terwijl ik zo'n gruwelijke steile helling bedwong, naderhand natuurlijk anders zag ik niks he ...


De vouwwagen, dat vind ik zelf een grappige kruising tussen tent en caravan, omdat het wagentje wat kleiner is, rijd het net iets makkelijker, en sneller, meestal lichter, en je hebt vrij zicht naar achteren, het vangt minder wind en helling op en af gaat daardoor ook makkelijker, je slaapt warm en van de grond, je hebt meestal een enorme voortent en een fijn keukentje, de zogenaamde bermkeuken. Je kunt de bankjes in het vouwwagentje volstouwen met spulletjes en ook op vouwwagen kun je plat nog dingen leggen om mee te nemen. Het is wel wat meer werk om het op te zetten, maar dan heb je ook wel een zee van ruimte. Vaak zitten er van die hangtenten bij zodat je je eigen konijnenflat kan bouwen en overal kinderen kunt laten slapen.
konijnenflat

linksboven 2 persoons en rechtsboven 2 persoons 
linksonder 1 rechtsonder 1.

Wat neem ik mee voor de kinderen?
Voor een ieder zoveel onderbroeken als nachten dat we weg zijn, ik heb namelijk ook vakantie en wil niet wassen.
Drie handdoeken, per persoon, een voor zwemmen, die na gebruik gedroogd word en dan weer hergebruikt kan worden, een voor douchen, die na gebruik ook gerust gedroogd en nog een keer gebruikt kan worden en een op reserve, of als een van beide erg vies is geworden, ik noem dat optisch vies :-).
Natuurlijk kleding, waarbij ongeveer de helft kort/warmweer kledij is en de andere helft lange/koelerweer kledij is, slippertjes, laarsjes, waterschoentjes, sandalen.
Speelgoed: het geijkte, badminton, tafeltennisbatjes, voetbal, jeu de boule, vliegende flyers, emmertjes, schepjes, visnetje, dit ligt standaard in een der bankjes van de klapkar( of caravan), ik haal het er niet eens uit.
Tekenspul, boekjes en Nintendo ds voor in de auto.
Spelletjes: monopoly, jatsee, kaarten.
Meestal gaat er nog een tas mee die ze mogen vullen met wat speelgoed, waar ze op dit moment erg gek mee zijn, playmobiel dingetjes etc, maar die is eigenlijk onbelangrijk, want daar word praktisch nooit mee gespeeld op vakantie.

Morgen deel 2Labels: ,

12 reacties:

Blogger Linda mama van drie zei...

Leuk! Ik ga ook altijd graag kamperen en alles wel meegemaakt. Die konijnenflatjes zijn nieuw voor mij. Handig!

31 juli 2014 om 15:47  
Blogger Vlierbloesem zei...

Wij k(r)amperen ook al jaren maar zijn dit jaar met overal het water uit naar huis gegaan.. Met een klein pieptentje

31 juli 2014 om 17:42  
Anonymous Sabine zei...

Wij hebben een makkelijk op te zetten vouwwagen :)
En komende zaterdag gaan de kinderen en ik er weer een weekje mee op pad. Ben benieuwd.

31 juli 2014 om 18:49  
Anonymous Anoniem zei...

Je vergeet wel te vertellen dat je een tent/vouwwagen wel droog dient op te bergen, als je ergens thuis ze weer uit kan zetten/hangen als ze nat cq klam zijn. Want nat opbergen geeft geheidt een volgend keer en verschrikkelijke meur en vermits je geen all-weather doek hebt ook lekkerij! We hebben nu een caravan +voortent en luifel an aparte tent voor kids ernaast maar ik mis soms wel de vouwwagen qua ruimte hoor! En idd die "flatjes"kunnen erg handig zijn en gebruik je ze niet als slaapplek kan je er nog genoeg spulletjes zoals bv tassen met kleding in kwijt ;).
Gr petradepooh

31 juli 2014 om 21:00  
Blogger Mammalien zei...

Leuk om te lezen. Ik durf nog steeds niet goed.... En áls ik dan ga kamoeren, dan maar in zo'n luxe stacaravan/.tent die ze al voor me klaar hebben staan?! :-)

31 juli 2014 om 23:07  
Blogger sillie zei...

Wij hebben ook zo'n makkelijke :-)

1 augustus 2014 om 08:19  
Blogger sillie zei...

Kant en klare tent is ook gewoon best leuk hoor, hebben wij ook eens een keer gedaan toen we inbetween caravan en vouwwagentje zaten en nog geen keus konden maken :-) voordeel die tenten hebben vaak ehct lekkere aupingbedden!

1 augustus 2014 om 08:21  
Anonymous Vlijtig Liesje zei...

Leuk om te lezen! Ook als thuisblijver!

1 augustus 2014 om 10:48  
Blogger merula zei...

aaaargh we vertrekken morgen ochtend naar Duitsland waar we voor het eerst met ons mini gezin gaan kamperen. We mogen alle kampeerspullen lenen van schoonzus. Ze hebben een aanhangertje waar een kooktoestel enzo inzit (en nog ruimte voor spullen). De tent is los en gaat in de auto mee. Ik ben zooooo benieuwd hoe het ons af zal gaan als onervaren campeerders......

1 augustus 2014 om 22:45  
Blogger Colin (Bij Guusje Thuis) zei...

Heb het allemaal gedaan (en gehad), van tentje tot vouwwagen naar caravan maar kampeerspullen ooit 'achtergelaten'. En hoewel ik campings nog altijd heel gezellig vind, bevalt mij het 'luxe camperen' oftewel een chalet of stacaravan op locatie huren me inmiddels ook meer dan prima.

2 augustus 2014 om 12:20  
Blogger Moneypenny zei...

He da's lekker overzichtelijk de keuzes opgesomd. Niet dat ik nu wel weet of we over gaan naar een grotere tent, caravan of vouwwagen maar food for thought. .. :-). Dit jaar hotels en gehuurde stacaravan.

4 augustus 2014 om 01:20  
Blogger Spaarmoeder! zei...

Wij hebben een tent, maar hebben dit jaar gekozen voor de huur van een appartement. Wellicht gaan we later alsnog de tent weer uitproberen.

4 augustus 2014 om 19:04  

Een reactie posten

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage