vrijdag 20 december 2013

Kleuterkerstkaartendilemma

Met mijn twee jongsten (bij elkaar) in een gemengde groep 1-2, werd ik weer getroffen door het alom welbekende kerstkaartjesdilemma.
Hier op school gaat dat als volgt een der kleuters heeft een hele stapel kerstkaarten in zn hand en deelt die kwistig zonder aanziens des persoons uit aan de hele klas. (sommige slimme moeders hebben ook daadwerkelijk geen namen op de envelopjes gezet en ik zag wel dat deelt gemakkelijker uit. Alhoewel sommige kindjes gewoon dubbel kregen :-) )
En ruimhartig en gul als kleine kindjes kunnen zijn, wilden ook mijn kleintjes kerstkaartjes uitdelen.
Maar persoonlijk vind ik dat echt wel waanzinnige onzin, zonde van het geld etc etc.... Maar ik zie ook wel weer hoe leuk ze het vinden en dat mijn eigen kleintjes graag ook  lief kaartjes willen geven...
Ergens in Augustus ofzo kruiste deze gedachtes mijn warrige brein en toen dacht ik nog hardvochtig en standvastig EN IK DOE HET NIET.
Maar dan is het December en word ook ik blijkbaar, ik geef het toe bevangen door een iets...noem het de kerstgedachte, dat het toch wel leuk(er) en fijn(er) in de wereld zou zijn als iedereen iets aardiger voor de anders zou zijn, zonder aanziens des persoons inderdaad en niet alleen voor je beste vriendjes en vriendinnetjes. En dat wil je als moedermens toch je kinderen wel graag meegeven, zulke positieve dingen en kleine aardige daden.
En dan is er nog de aloude wijsheid verbeter de wereld begin bij jezelf, een oude koe maar wel nog steeds waar. Dus de kleintjes hebben de kaartjes zelf gesigneerd en uitgedeeld.

De tekst op de kerstkaart van de basisschool, vond ik het mooiste, en luidde dit jaar als volgt:
Als alle kinderen op aarde
Hand in hand tezamen gaan
Dan krijgt het leven steeds meer waarde
Breekt eind'lijk de vrede aan

En daar onder:
Een lichtje is sterker dan alle duisternis van de wereld
(i know ik ben gewoon een watje een softie, u name it, ik ben het ,maar een ieder vecht zijn eigen battles in live en blijkbaar kan ik dit gevecht met van de kerstkaarten niet winnen, of wil ik dat niet echt :-) ) 

Labels:

14 reacties:

Blogger MamaJo zei...

Hier ook dat dillemma, kindjes in zoon's klas delen lustig kaartjes uit, heel leuk maar ik vind het vreselijk om daar dan aan mee te moeten doen. Ik heb het dit jaar nog goed kunnen omzeilen, alhoewel zoon mij wel vroeg of hij ook kaartjes mocht uitdelen.
Vanochtend nog een klein dramaatje, er lag een kaartje op zijn tafel in de klas met een meisjesnaam erop, had hij niet gezien, maakte 'm trots open en toen bleek hij dus niet voor hem te zijn, het was verkeerd neergelegd. Pffff, dikke tranen, teleurstelling en boosheid bij hem, mijn hart lag in stukken op de grond...

20 december 2013 om 10:53  
Blogger Realmam zei...

Hier heb ik het niet gezien, het hoeft van mij ook niet. Wel het dringende verzoek van de school om geen kerstkaarten uit te delen op school, juist om teleurstellingen te voorkomen. Net als verjaardagsuitnodigingen trouwens, prima!

20 december 2013 om 11:24  
Blogger sillie zei...

Oh dat is inderdaad wel een goede optie die ik eens aan school zal doormailen.

20 december 2013 om 11:38  
Blogger Moneypenny zei...

Ik heb er ook toch maar aan meegedaan met een zelfgemaakte kleurplaatjes-kerstkaart. Koste maar een half A4'tje per kind. Geen namen op gezet, gewoon laten uitdelen. Ik vind het zonde van de onderwijstijd, dat de juf moet gaan uitdelen.
Ik heb al verschillende ideeën en regels gehoord van andere scholen om dit fenomeen te bestrijden maar ik vind het aan de juf zelf om er iets aan te doen als ze er last van heeft. Ik vond het idee van een kerstfoto van de hele klas met kerstmuts voor de hele klas overigens het leukst.

20 december 2013 om 11:59  
Blogger Mammalien zei...

Toch goed van je hoor, ze vinden het zo leuk :-)

Bij ons in de 1/2 klas werden er door een paar kindjes kaarten uitgedeeld, en dan alleen aan een select groepje (een flinke groep, niet iedereen). Mijn zoon kreeg niks. En dat vond ik eigenlijk helemaal niet leuk....

20 december 2013 om 14:00  
Blogger Mammalien zei...

Erg is dat he, ik kan daar ook helemaal niet tegen en zou het liefst de uitdelers bij hun lurven grijpen om te vertellen dat ze de leukste en de beste vergeten zijn te geven.... :-)

20 december 2013 om 14:02  
Blogger meiske zei...

Ik zag dat ons manneke ook al Kerstkaarten kreeg van een aantal klasgenootjes. Eerlijk gezegd was ik daar nog helemaal niet mee bezig, en nu is het vakantie en zijn we te laat. Bovendien zou ik het ontzettend vervelend vinden als ik per ongeluk een kind in de klas zou vergeten. Dus dit jaar nog geen kleuterkerstkaarten.

20 december 2013 om 14:54  
Blogger Liene zei...

… ah zo herkenbaar! Elk jaar loop ik rond de kerst met kromme tenen de school binnen. Haha, maar zo niet dit jaar, eindelijk heeft de school actie ondernomen. Bij iedere klas hangt een grote poster dat je als kind 1 kaart voor de hele klas mee mag nemen …. Joepie, ik was zo blij! Geen dilemma's meer of teleurgestelde kinderen ;-) Fijn weekend.

20 december 2013 om 15:58  
Blogger TIO zei...

Oh, wij doen het ook elk jaar hoor, ik krijg en geef er zelf ook heel graag, en onze kinderen ook, ze mogen aan de ganse klas geven, maar ze hebben zelf niet van de hele klas terug gekregen, vind ik ook helemaal niet erg hoor... en onze kinderen zelf ook niet. ze zijn zo blij met degene ze wel krijgen...
Wat ik doe voor de prijs wat te beperken, vaak koop ik ze bij zeeman, geen geld voor veel kaartjes. Vorig jaar deed kruidvat een actie na kerst met de kaartjes, ook geen geld voor veel kaartjes...

20 december 2013 om 16:52  
Blogger Bibje zei...

dochter is vorig jaar vertrokken van de basisschool maar ook dit jaar op de middelbare kwam de grote stapel tevoorschijn en schreef ze zelfs voor iedere klasgenoot nog wat liefs erbij. Van mij hoeft dat niet hoor....maar ik vind het wel lief.

20 december 2013 om 17:44  
Blogger huis tjokvol zei...

hier doen ze het ook heel erg,maar ik heb daar nog nooit aan mee gedaan en ook dit jaar niet,mijn kinderen hebben het ook nergens over dat ze dat willen,dus houden zo

gr yvonne

20 december 2013 om 19:17  
Blogger Mrs. T. zei...

Hier mogen de kaartjes alleen in de klas uitgedeeld worden als alle kindjes een kaart krijgen.

20 december 2013 om 19:45  
Blogger Tally Talks zei...

Ow.. dit dilemma is me gelukkig onbekend: op Junior's school mag dat helemaal niet: geen uitnodigingen voor feestjes uitdelen en geen andere kaarten.

Prima geregeld, vind ik!

Maar met kerst weeker worden, is wel heel herkenbaar! :) Ben ook zo'n kerstsoftie,

20 december 2013 om 22:45  
Blogger Colin zei...

Puberdame heeft die 'tic' overgehouden van haar basisschooltijd en deelt nog steeds kaartjes uit en boeit haar niet eens of ze een kaartje terug krijgt. Het schrijven en geven van zo'n envelopje vindt ze het allerleukst.

Toch hadden ze het van mij op de basisschool af mogen schaffen, want altijd weer teleurgestelde koppies als er uitgedeeld wordt en jij krijgt geen kaartje, sneu!

20 december 2013 om 23:07  

Een reactie posten

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage