maandag 21 oktober 2013

Alarm, alarm....

Het is midden in de nacht en er gaat een luid snerpend piepend alarm af. En verschrikt zit ik klaar wakker en rechtop in bed, het is het -reanimatie-sein-.....ik wil weg sprinten met de crashkar....verward kijk ik om me heen, ik zit thuis in mn eigen bed, dus dat kan niet, ik heb weer eens levensecht gedroomd zeker.
Maar neen, ik hoor het nu echt nog steeds, en naast mij schiet manlief razendsnel het bed uit.
Het is de urifoon. De plaswekker van onze jongste zoon die afgaat. Want jongste zoon heeft nogal eens een keertje een ongelukje snachts, sterker, hij slaapt daarom gewoon nog met een nachtluiertje aan.
Niet dat wij daar mee zitten, hij zit er zelf trouwens ook niet mee. ( en de kinderarts maakt er ook al niks van tot  jaar), maar goed het kind word bijna 6 en we hebben wel echt alles al geprobeerd, je willhetnietweten. Persoonlijk denk ik iets in de trend van voor hij 18 is zal het wel goed komen, maar manlief is sowieso iets wanhopiger altijd en vandaar die plaswekker. Daarbij was jongste zoon de afgelopen jaren nogal vaak benauwd en dan vooral 'snachts heb je daar veel last van als hij ieder uur een pufje moet hebben wegens extreme benauwdheid, dus als hij dan de andere nachten lekker lag te slapen en bij te tanken, lieten we hem maar lekker liggen, ipv een extra wake-up-call voor een plas, omdat hij dat ook echt kon gebruiken, ondoorbroken slaap.


Nu moet je vooral niet op die site gaan kijken want bijna alle genoemde dingen daar, ehm ervaren wij heel anders zal ik maar zeggen. Bijvoorbeeld het volgende stukje:
Invloed op het zelfvertrouwen van uw kind
Omdat bedplassen zeer waarschijnlijk op korte termijn niet vanzelf verdwijnt, heeft bedplassen vaak een negatieve invloed op zowel het kind als de ouders. Zodra bedplassen als een probleem wordt ervaren, gaat het kind zich schamen en neemt het zelfvertrouwen af. Bij iemand uit logeren gaan of het schoolkamp van een paar nachten weg zijn fantastische belevenissen. Maar niet voor iemand die in bed plast. Zij willen dit ontwijken of beleven het met veel - onnodige - spanning ".


Zoals gezegd onze jongste zit er echt he-le-maal NIET mee. Wij eigenlijk ook niet ( behalve de man dan...een beetje). Hij/jongste zoon vind het wel grappig die magische onderbroek van urifoon en vooral de beloningsstickertjes die erbij zitten.

Deze dan:
"Frustraties bij de ouders
Voor de meeste ouders betekent het bedplassen van hun kind ook een verstoring van de nachtrust en zal er extra veel beddengoed moeten worden gewassen. Er zijn ook ouders die het bedplassen zien als een tekortkoming van hun kind. Als zij dit merkbaar uiten, kan dit invloed hebben op de verdere ontwikkeling van het kind".


Heel grappig, maar die plaswekker die snerpend afgaat, midden in de nacht, das pas echt een verstoring van je nachtrust hoor....Poeeeee..... het werkt zo, zodra een druppel urine de plaswekker activeert gaat dat ding piepen, de bedoeling is dat het kind er wakker van word, alarm uitzet en een plas gaat doen. Hm een hoop van die dingen gebeuren inderdaad, zo'n beetje iedereen hoort het en word min of meer wakker (de pubers draaien zich dan knorrend nog eens om in bed) en jongste kind doet een plas, nu alleen nog wat vaker op de wc, dan komt het goed.(dus we hebben bergen wasgoed, want geen luier er meer omheen, maar we gaan ervoor....dus even doorbijten en doorwassen)
Maar goed op zich, lijkt het me best wel lekker en natuurlijk ook wel fijn voor jongste zoon als hij ook gewoon lekker kan slapen, zonder luier en zonder ongelukjes. Het gaat vast lukken, u hoort er meer van.
Maar de urifoon had ook rustig een hoofdstukje impact voor de ouders kunnen maken. Ik vind het namelijk nogal druk en onrustig, zo in de nacht.....
Ik voel een mailtje opborrelen......

3 opmerkingen:

 1. Oei, lastig, dat geplas. Het zal wel goed komen... Maar wat je zegt, wakker worden van zo'n alarm is vaak schrikken... voor je door hebt wát het is en waar het vandaan komt, zo middenin je slaap/droom...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het gaat zeker lukken.. Pa Maarten plaste ook snel niet meer in zijn broek.. zo vader.. zo zoon..
  JB

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier ook een zoon met af en toe nog een ongelukje. Hij is 7. Hij slaapt soms te diep en wordt dan gewoon niet wakker om te plassen.

  Het gaat wéken goed en dan ineens is er weer even een periode dat het vaker gebeurt, vooral na 's avonds nog een kopje thee drinken. Dan gaat hij steevast plassen en niet wakker worden.

  Dus 's avonds als hij mag opblijven geen thee meer voor hem maar een glaasje melk.

  Wij doen er ook niet moeilijk over. Hijzelf ook niet echt. Op vakantie hebben we altijd pyjamabroekjes mee (zo heten die dingen heel tactisch) voor het geval dat hij niet wakker wordt voor een plas.

  BeantwoordenVerwijderen

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!

het geluk dat rode klompjes heet

Soms heb ik wel eens van die vreemd soort geluksmomentjes. Zoals bv het moment, waarop ik mijn nieuwe (op etsy bestelde handmade) cloggs aa...