woensdag 1 mei 2013

Armoedig?

Ik kreeg van de marktgroenteboer een enorme bos basilicum, en daar moest ik wat mee, anders verlept het en kun je het weggooien.
Nou ligt het erg voor de hand om er dan pesto van te maken.
Gister werd het arme-lui's pesto, dat is pesto , maar dan een of meerdere ingrediënten vervangen door goedkopere variant. En vandaag smaakte het nog beter.
Zo schijn je de basilicum te kunnen vervangen door vers/jong zevenblad ( wat als onkruid welig in onze tuin voorkomt helaas) , maar dat hoefde niet vanwege die enorme bos basilicum, ook kun je de nogal dure pijnboompitten vervangen door bv zonnebloempitten, die je net als de pijnboompitjes even lichtbruin roostert in een hete koekepan, zonder olie. Bijkomend voordeel is dat je ook geen last hebt van de soms wat bittere nasmaak die de pijnboompitten soms kunnen geven. Tevens kun je de duurdere parmesaansekaas door een goedkopere variant vervangen.
In een keukenmachine,staafmixer,blender,vijzel stop je de bos afgeriste basilicumblaadjes met de pitten, en een teentje verse knoflook, met wat parm.kaas en een flinke scheut olijfolie, staafmixer tot je een lekker smeuig geheel hebt gekregen, schenk dan nog een laagje olie erover, zodat het pruje onder staat om het langer houdbaar te kunnen houden, ehm niet dat dat nodig zal blijken, eenmaal de verse variant geproefd, kun je bijna niet stoppen, en vliegt de pesto bijna vanzelf op, bv de gewone boterham met kaas, bv van oudste zoon die maar liefst 12 boterhammetjes meeneemt elke dag als hij naar zijn bijbaantje gaat bij de boer. Want van buitenlucht en hard werk, zon en frisse zeewind, krijg je vreselijke honger .
In boterhammetjes met kaas en pesto.

13 opmerkingen:

 1. Ik maakte vaak pesto met pittige geraspte kaas, olijfolie, postelein, knolfook en walnoten... Ook erg lekker!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk, ben gék op pesto! Vanavond kipfilets grillen die ik een uurtje of wat marineer in pesto en veel verse peper. Zalig :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ohhh-zo lekker-met goede spagetty-beetje pesto en geraspte kaas-'t water loopt me in de mond-smakelijk-xxx-Sil

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ooh lekker ik ben gek op pesto. Ik droom van mijn eigen kruidentuintje en dan maak ik het ook lekker zelf :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Niet armoedig, gewoon errug lekkerrrr !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zevenblad hebben wij ook genoeg, dus het gaat vast goed komen met onze pesto :-)

  Bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb nog nooit pesto zelf gemaakt. Maar het klinkt zo simpel en toevallig heb ik ook net een hele basilicumplant thuis staan. Dus vanavond toch maar eens proberen. Thanx!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En hier gaat in de pesto altijd verse groene blaadjes van in de tuin zoals, spinazie, rucola, koriander, peterselie.... en natuurlijk ook wat basilicum.
  Deze mix van jou lijkt me ook heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb ook nog nooit verse pesto gemaakt, maar ik zal het deze zomer toch eens wagen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Brrrr, mij maak je er niet blij mee....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ken pesto eigenlijk alleen van recepten, maar heb het zelf nog nooit in huis gehad. Laat staan dat ik het kan maken. Maar Zevenblad dat heb ik wel! Echt heeeeeel erg veel.

  BeantwoordenVerwijderen

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!

het geluk dat rode klompjes heet

Soms heb ik wel eens van die vreemd soort geluksmomentjes. Zoals bv het moment, waarop ik mijn nieuwe (op etsy bestelde handmade) cloggs aa...