donderdag 28 februari 2013

De luie huisvrouw

Heerlijk vind ik het, als ik tijdens het spitsuur, wat hier thuis tussen 17-18 uur is, alles van te voren geregeld heb kwa het avondeten. Ik wil dan niet nog laatste vergeten boodschappen moeten doen, ook al kunnen oudsten dat bv ook wel eens voor me doen, toch heb ik er een hekel aan. Het verstoord mijn zogenaamde flow en tevens slaat het bij ernstige tegenslagen wel een deuk(je) in mijn (goede) humeur (soms dan toch).
Dus toen ik enkele jaren geleden een crockpot alias slow-cooker kreeg op mijn verjarie, zag ik er wel wat in.
Een slow-cooker (voor degene die het nog niet kennen, maakt je eten in langere tijd, op lagere temperaturen gaar, met behoud van geur en smaak en vitamines door die lagere temperaturen, alhoewel daar de meningen over verdeeld zijn, natuurlijk, waarover tegenwoordig niet?)
Hier staat hij dan, om ongeveer 12 uur gevuld. Mijn goede vriend de slow cooker, gevuld met een kastanje champignons, rode en blanke ui , knoflook gesnipperd, vlees, in dit geval een gelukkigere kip (want scharrel) en het geheel overgoten met room/bouilion mengsel, naar smaak zout en lekker veel vers gemalen peper.
Ik hoef nu tijdens spitsuur niks anders te doen dan de zilvervlies rijst in de rijststomer te gooien en dat is een werkje van niks. je wil niet weten hoe zalig ik dat soms wel vind.
Mijn jongste kindjes zijn zo aan het einde van de dag weleens wat vermoeid en pieperig, ( en zelf ben ik ook dan niet altijd even fris en fruitig actief meer) en soms dwarrelen er nog wat spelende vriendjes in de kudde in mijn huis, en als ik dan ook nog een beetje leuk gezond en lekker wil koken, wat ik immer wil eigenlijk, dan is dit iig voor mij een echte oplossing.
Oh en het ruikt natuurlijk de laatste uren voor het eten ook al verrukkelijk! En mocht je soms niet weten wat te eten te maken in zo'n ding, als je op pinterest/internet kijkt gaat er weer een hele nieuwe wereld voor je open.
Waarbij de Amerikaanse crockpotlovers werkelijk in een middag boodschappen doen en die meteen verwerken in bv 35 complete maaltijden voor hun gezin en die ze dan invriezen, zodat het leven nog gemakkelijker word. (maar dat is mij voorlopig nog een brug tever, temeer daar dat in mijn bescheiden kleine Europese koelkast met dito vriezer niet echt gaat passen 35 x maaltijden voor 6 man, ehm maar 5 ofzo mischien wel :-)). Maar wat ik nu doe is voor mij echt al reuze handig en geeft mij bepaald wel een fijn en rustig gevoel.

8 opmerkingen:

 1. Ik vind dat je moet doen wat het beste werkt voor jouw gezin.
  Ik heb het eten ook graag al 'klaar' op voorhand...want vanaf half vier is het hier zo een zee van kinderen. De ene moet op de pot, de andere wil drinken, de ene wil dat je de toetsen tekent of nog een ander papier tekent, ze willen geld want dringend iets nodig voor school, ...Ik kom zelf gewoon niet aan koken toe dan!!
  Ofwel wordt het dan iets dat al klaargemaakt is tijdens de dag ofwel spaghetti of zo.

  Kan je dus wel helemaal volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou Sandra, bij jullie is het nog drukker, wnat je hebt nog (veel) meer kinderen :-) dus hoe jij t allemaal voor elkaar krijgt vraag ik me wel eens af :-)

   Verwijderen
 2. At spitsuur ken ik ja. Soms maak ik wel eens wAt van te voren, of een ovenschotel oid. Lekker rustig dan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geef je groot gelijk! En wat ik lees klinkt overheerlijk!
  Bij ons kun je niet echt spreken van een spitsuur met 1 kind en meestal kookt mijn man ook nog eens, maar mag er nog een kindje komen, dan zou ik hetzelfde doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh ziet er goed uit zeg, zo'n cooker... ikzelf vind het ook heerlijk een ovenschotel in elkaar te flansen. Op het eind van de middag hoeft het ding alleen nog maar even de oven in en intussen kletsen we gezellig bij of hang ik nog even een wasje op. Top toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb morgen weer geluk, want oudste heeft al aangegeven dan wwer te willen koken. Kip m honing en nog wat geloof ik. Verheug me er nu al op.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb dan nog maar 1 kindje ;-), ik houd wel van vooruit werken. Zo ben ik gek op de tajine en mijn oliestelletje voor suddervlees/stoofpotten. Eten we wel aardappelen ofzo dan zet ik dat 's ochtends al klaar zodat ik, of mijn man, alleen even het gas aan hoeven te doen. Maar zo'n stoomding lijkt mij ook wel wat, al betekend dat wéér een apparaat erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh heerlijkheid, voor een PAAR dagen in 1 keer koken, dat lijkt mij fantastisch! Maar ja.

  BeantwoordenVerwijderen

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!

Hier groeit mijn sla

  Omdat het zelf kweken van wat groentjes altijd leuk en lekker is, kocht ik bij de ace-tijon een grappige kleine kas(10 euries voor wie ...