zaterdag 27 februari 2010

Snelle appelkruimeltaart

Een nogal druiligerige zaterdagmorgen, de regennevel daalt langzaam neer.De in huis aanwezige kinderen liggen nog lekker in hun bedjes, te groeien denk ik dan maar , puberzoon geniet van zn laatste uitslaapdag ( en ach na een week vroeg op en hard werken bij de boer, heeft hij het ook wel eens verdiend,hij ligt vast te dromen wat hij van zn verdiende geld nu eens zal kopen (170 euro) en ik laat hem maar lekker lang liggen) En het kleine bolle beepje ligt nu eindelijk in haar nieuwe bedje ( snik, oh hoe hartbrekend ver  van mij vandaag, wellicht slaapt ze vannacht gewoon nog lekker bij ons op de kamer hoor, totdat ze van dat late flesje af is) De peuter is met manlief mee de wekelijkse boodschappen doen, en dochterelfje is logeren bij haar paardrijvriendinnetje en dus....
Dus ik heb even tijd :-) yessss TIJD , dus...
Appeltaart!!! Er is toch niks lekkerders dan zelf gebakken verse appeltaart? Nu houd ik nogal van ehm experimenteren en koos deze keer voor een makkelijke en snelle versie van appelkruimeltaart.
Nodig:
250 gr boter, die je laat smelten in een pannetje
250 gr suiker
250 gr bloem ( of iets meer, tot het lekker kruimelig deeg word, maar daarover later meer)
150 gr havervlokken( oh hoe heerlijk)(mag ook met echte musli ofzo hoor)
ongeveer 5 appels geschild en in stukjes( eventeeel besprenkeld met een beetje lemoensap en ook de ohzo heerlijke groene schil kun je met een zestreur erafschrapen en erdoor heen gooien, ruikt heerlijk en smaakt ook geweldig)( of citroen)
snufje kaneel of als je eens wat anders,zoals ik vandaag speculaas en koekkruiden.

Meng alle onderdelen behalve de appels in een kom door elkaar, en hier komt dus het makkelijke en het snelle, je hoeft geen koude boter erdoor heen te kenden, dit is zoveel makkelijker en sneller!!!En je handen blijven dus ook lekker makkelijk schoon.Het moet een soort van kruimeldeeg worden zo nodig voeg je een lepel extra bloem toe.Neem 3/4 deel en bekleed hiermee een springvorm van 23 cm ofzo ( beetje een kleine'dus, voor een grotere zou ik iets meer deeg maken anders heb je zo'n dunne korst.)dus bodem en de zijwanden bekleed je hiermee, druk het voorzichtig een beetje aan, stort de appels met een snufje kaneel erin ( als je van zoet houd extra suiker op de appels) Als je het idee hebt dat het nogal nattige appels zijn kun je ter voorkoming van een natte appeltaart wat custardpuddingpoeder op de bodemstrooien voordat je de appels erin stort.Dat poeder neemt vocht van de appels op wat vrijkomt bij het bakken en geeft tegelijkertijd een heerlijke smaak erbij.
Het resterende 1/4 deel van het deeg strooi je over de appels en druk je weer een beetje voorzichtigjes aan,ik zelf vind een wat grove kruimelige structuur leuk en smakelijker ogen .
Plaats de appeltaart nu in een voorverwarmde oven ongeveer 170-190 graden en tussen de 35-50 min ( afhankelijk van de soort  oven die je hebt, zoals je normaal ook appeltaart bakt) totdat hij mooi bruin aan de bovenkant is.Serveer lauwwarm met een kloddertje slagroom ...

16 opmerkingen:

  1. Hmm dat ziet er lekker uit :-D Ik ga zo ook maar een appeltaart bakken ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmmmmm...ik hou het maar bij soep vandaag!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Màn....ik ruik hem hier zowat.....waar woon je..dan kom ik een stukkie bietsen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mjammie...wat een leuk recept. Erg lekker lijkt me. En gezellige foto's erbij.
    Geniet van deze dag.
    Hier komt zelfs een waterig zonnetje achter de wolken vandaan piepen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ziet er heerlijk uit , deze ga ik zeker eens proberen.
    bedankt voor het delen van je recept.
    fijn weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mmmmm lekker appeltaart! Ga ik dit zeker eens proberen! En trouwens dat ding voor je appels, dat is handig zeg! Fijn weekend!!! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ow lekker. Ik heb hier in huis nog geen goede oven, alleen een combimagnetron waarmee ik niet kan werken. Dus alles wat uit de oven komt is even van de kaart, helaas! We zijn gelukkig al wel op zoek naar een goede ruime oven, die ook nog eens onder het aanrecht past... Voorlopig bak ik nu maar pannenkoeken, ook daar is het echt weer voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een lekker receptje. Ik ga het zeker een keer proberen. Eet smakelijk en heb een fijne zondag met elkaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @ roelien ja een zestreur om van citrusvruchten dunne draadjes van hun schil te trekken .ik plaats een foto. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Oh, dat lauwwarm met een kloddertje slagroom spreekt mij zeer aan!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. ooooh lekker! Nu geen energie meer over om te gaan bakken, maar zeker snel wel een keer.
    beetje hollandse taart in het buitenland is nooit weg:-)
    bedankt voor recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ohhh..heerlijk! Hier zijn wij gek op appeltaart..ik ga deze even overnemen!
    Fijne zondag verder!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hallo Sillie,
    Vandaag gebakken en gegeten!
    Lekker!
    Die gaan we vaker maken.

    BeantwoordenVerwijderen

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!