update en recept der bapaobroodjes

Ik hou voor het koken en dergelijke eigenlijk een ander blog bij namelijk spinnensoep, omdat het een grote hobby van me is.En tevens is het mijn vurige wens dat mijn kuikens vol vreugde, al het door mij gekookte eten op eten,zonder gekerm van aaah ohh te pittig,te dit te dat... Maar voor een keer dan maar weer eens hier.
Hier het recept, zoals ik het gebruik voor de bapaobroodjes van het blogje hieronder.
Ingredienten:
1 kilo tarwe bloem
2 theelepels gist
400 ml melk( maar ipv mag water natuurlijk ook, vind zelf melk iets lekkerder smaken, maar stel je hebt een allergie dan kan het zonder melk ook heel goed)
3-4 eieren middelgroot
theelepel zout
4 theelepels (witte basterd)suiker ( je kunt ook honing of ahornsiroop nemen)
Kneed hier een deegje van, zelf met de hand of laat het de broodbakmachine doen, dat laatste doe ik altijd.Laat dit vervolgens een uurtje rijzen.Ondertussen heb je dan even tijd om de vulling te maken.
vulling:
150 gr gehakt( voor vega-bapaootjes gebruik je dan, net wat je nog hebt liggen, bv 150 gram gekookte tarly of gekookte zilvervliesrijst of zo een restje tofu/tempe  of corn van ongeveer 150 gram of een mix)
1 flinke ui of 2 kleinere
1prei in echt kleine 1/4 ringetjes snijden, zet deze in ijskood water zoadat ze lekker knapperig worden
2 teentjes knoflook
theelepel sambal( of meer als je van pittig houd)
zout
peper
djahe 1 theelepel
ketoembar 1/2 theelepel
laos 1/2 theelepel
ketjap manis scheutje
Ga als volgt te werk:
Rul het gehakt in een wok of koekenpan met goede anti-aanbaklaag, dan heb je geen olie nodig, het vet uit het gehakt is ip voldoende anders zo nodig olie erbij.De gesnipperde ui en knoflook erbij,kruiden erbij, als laatste gaat de prei erbij, bak het geheel tot het gaar is en het lekkerst werkt het als je er een beetje een droge massa van maakt.
Het deeg verdeel je in 24 gelijke stukjes( weeg eerst je hele deeg, deel dit door 24, haal er dan een stukjes af van dat gewicht al richtlijn, en maar ongeveer gelijke grote bollen ervan.Ikzelf doe het anders, ik wil graag royaal gevulde wat grotere bapaootjes en maak er maar 18 :-) die leg je op stukjes bakpapier van 15-15 cm ofzo.( heb je net zelf even snel geknipt)
Vervolgens pak je een bolletje deeg en maakt die plat( met je hand en dan word het een plat rondje) je legt die op je linkerhandpalm in een kommetjesvorm dus en doet er een lepel vulling in, knijp nu de randen naar elkaaren knijp dicht( letop dat het echt dicht is anders loop je kans dat je vulling er vandoor gaat) leg het gevulde bolletje op de naad op zijn eigen stukje bakpapier, het moet nu nog 30 min rijzen.(vochtige theedoek erover, anders droogt het deeg uit)
Nu heb je een grote pan nodig waarin bv je ( metalen)vergiet past, doe zoveel water erin dat het vergiet erboven hangt en niet erin!(ik doe zelf altijd 2 pannen een met het vergiet en een met het inzetmandje van mn snelkookpan( die met gaatjes dus) die past precies klem in een van mn pannen.Breng het water aan de kook.
Als het kookt plaats je in je vergiet 3-4 broodjes( net hoeveel erin passen ) met/op het bakpapiertje!! en die laat je gaar stomen met deksel op de pan.Na 20 min ben je klaar en kan het smikkelen beginnen.
Eventueel met zoetpittige chilli saus .



PS de broodjes laten zich ook goed invriezen en makkelijk en heel smakelijk weer ontdooien warme en opeten :-)
Kostprijs: 27 cent bloem 10 cent per ei=30 cent ui+prei =40 cent gehakt:80 cent kruiden,gist melk etc=50 cent, totaal 2,25 euro(  voor 18 broodjes is best economisch verantwoord )
Kindvriendelijk: ENORM kinderen hier zijn er verzot op.(soms vul ik er nog 1-2 met een klontje boter en theelepelbruine suiker, appel , vinden de jongsten werkelijk een enorme traktatie alhoewel... de puber kan er ook slecht vanaf blijven.

Reacties

  1. Klink lekker! Dank voor het recept. LIjkt me leuk deze vakantie eens uit te proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel voor het recept, ik denk dat ik oudejaarsavond eens wat mensen ga verrassen! Fijne vakantie!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Klinkt en oogt heerlijk.
    Ga ik gauw eens proberen.
    dank je!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. als wij ze invriezen pakken we ze in bakpapier in en dan in een plasticzakje. Als we ze dan in de magnatron opwarmen laten we het bakpaier er omheen zitten. gr. Cisca

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!

Populaire posts van deze blog

Een fris begin

Ordelijk