school en dilemma's

Ik maak mij soms wel eens een beetje zorgen, hmm nee dat is niet waar, ik maak mij vaak zorgen is beter verwoord en dichterbij de waarheid.De waarheid is dat ik mezelf soms gek maak van zorgen.( das niet goed en ik weet het, maar probeer het maar eens tegen te gaan, als moeder wil en hoop je toch het beste voor alle kinderen) ( en van zorgen maken word het natuurlijk niet beter, maar ik bedoel met zorgen maken ook wel misschien meer het op zoek zijn naar diepere en betere inzichten en de juiste dingen kunnen doen) 
Geef ik mijn kind die ontbrekende   3 euro zodat hij die bij zijn 40 gespaarde  euro's kan doen het het door hem zo felbegeerde ding kan kopen?( wat ik hem zo gun) Of moet ik hem leren te sparen en de waarde van geld leren( volgens de nibud) en dus niks geen geld bij leggen, zodat hij leert en later volgens de nibud beter met geld  om zou moeten kunnen gaan, door de geleerde levens/geldlessen... moeilijk moeilijk moeilijk.Dit terzijde...
Maar nu en vandaag maak ik mij zorgen omtrent de schoolgang/ het aantal uren dat mijn mavoexamenpuber op school verblijft.Er vallen namelijk echt heel vaak uren uit die nooit meer ingehaald hoeven te worden.Dat was vroeger toch echt helemaal anders (bij jullie ook??)Ik vind dat wel een beetje gek en verontrustend, k bedoel zijn die lessen die nu uitvallen dan zo onbelangrijk dat dat makkelijk gemist kan worden?Zelf denk ik van niet want het is tenslotte het examen jaar, waarin men op school hopenlijk nog erin probeert te proppen en te stampen wat er te proppen en te stampen valt.Want straks heb je....(bibber en huiver even lekker mee) .......(tromgeroffel) het EXAMEN.
Zoonlief deelt deze zorgen werkelijk helemaal niet, en slaakt kreten als; heerlijk ik heb vandaag alweer maar 3 uur les.En des avonds kijkt hij het dagrooster op internet goed na, niet om alvast zn tas te pakken, maar om te kijken offie dan weer kan uitslapen en begint dan naar gelang wat hij ziet verheugend te smilen of ach en wee roepend als dat niet zo is de site maar weer te sluiten.Als ik een voorzichtige poging doe mijn zorgen met hem te delen/ over te brengen, kijkt hij vriendelijk zo schuin omlaag mij in de ogen ( waarneer is hij zo groot geworden) en bromt goedmoedig ( met zijn zware mannenstem)dat hij heus zn examen wel haalt, want hij doet heus zn best.En als ik opgelucht adem haal, bromt hij erachteraan en anders haal ik het volgend jaar wel.
Hmja.....

Reacties

  1. tja op de school van mijn dochter hebben ze een andere oplossing maar of die beter is.
    Ze hebben dan een survianceuur waarin ze verplicht huiswerk moeten maken onder toezicht maar ook hier is geen uitleg ofzo voorhanden.
    Kan me je zorgen wel voorstellen, de stof moet toch een keer behandeld worden zou je zeggen he.
    groetjes Kronova

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Moet ik mij al zorgen gaan maken voor volgend jaar???Pfhhh

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, zoals Kronova schrijft, zo gaat het bij oudste ook. Uitvaluren worden opgevangen door een surveillant (onder begeleiding huiswerk maken). Als het om eerste uren gaat, dan zijn ze die uren gewoon vrij en die uren worden inderdaad niet ingehaald. Het tempo in de komende lessen moet dan omhoog, want ze hebben per trimester afgesproken taken/stof dat behandeld moet zijn. Wat je schrijft over geld, is hier ook een issue. Ik leg er soms wel wat bij (bij het gespaarde) geld, als ze dan bijv. gebruik kunnen maken van een speciale kortingsactie. Verder niet. Ze moeten zelf sparen en oudste heeft ook kleedgeld, dat werkt heel erg goed. Is op zich al onderwerp voor een blogje!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Tsja....dochter van Lief heeft ook soms gewoon dagen geen les....en tsja...huiswerk maken op school? Ik zie haar op de vreemdste tijden online komen op haar hyves....als je denkt dat ze lessen heeft....
    Wij vragen ons af waar dat dure schoolgeld voor betaald moet worden......afwezigheidspremie???

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dit soort dingen gaan wij over twee jaar ook meemaken. Ik ben benieuwd hoe het dan zal gaan. Wat uitvaluren betreft, ik kan me niet herinneren dat dat bij ons vroeger ingehaald werd. Wat ik me wel herinner is dat we heel weinig uitval hadden!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Pubers zijn tegenwoordig veel slimmer dan vroeger. Daarom hebben ze minder lesuren nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Als zorgzame vader heb ik ook het een en ander meegemaakt. Kern van mijn probleem was dat ik het zo graag wilde dat ze het haalden, of sneller haalden. Er was er eentje bij die gewoon ophield met studeren en de andere, je weet wel wie, deed er enorm lang over. Zo lang dat ik me dagelijks zorgen maakte. Kunst is dan om dat niet te laten merken. Het gaat in het leven immers niet om diploma's, maar om geluk. Althans, zo hield ik me dat voor. Maar kun je je voorstellen wat ik allemaal gedacht heb ?

    Wel, we zijn nu een flink aantal jaren verder en ik kan terug kijken op die jaren van zorgen. Niet zomaar terugkijken, maar terugkijken terwijl ik in de hedendaagse praktijk mijn kinderen zie leven. En als ik zie hoe ze leven, danweet ik dat ik me toen helemaal voor niets zorgen heb gemaakt. Ze zijn beide gelukkig, en hoe.
    Okay, ik probeer jou niet je zorgen uit je hoofd te praten. Maar ik weet wel één ding. Groeien in het leven tot bijvoorbeeld een gelukkig mens, kan langer duren dan je wenst. Het allernelangrijkste is daarbij wat je erin stopt. Zorgen en in mijn geval soms wantrouwen, dat werkt dus niet. Dus denk ik, had ik ze toen maar vertrouwd. Nogmaals okay, dat werkt natuurlijk niet voor iedereen. Maar het is wel de les die ik geleerd heb.

    Juul

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dit is me uit het hart gegrepen! Ik weet precies wat je bedoelt! Mijn dochter zit in drie mavo en de nonchalance waarmee lessen vervallen, of leraren niet vervangen kunnen worden baart ook mij zorgen.

    Weet je wat bij mij helpt? Ik denk dan maar: uiteindelijk zijn het gelijke monniken, gelijke kappen. Ze komen allemaal even dom van school af, en hebben allemaal te weinig les gehad. Dus dan heeft iedereen toch weer gelijke kansen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Over het geld-dilemma: goed dat u daar bij stil staat. Misschien helpt het als u afspraken met uw zoon maakt over wat hij van zijn zakgeld moet/mag kopen en wanneer u eventueel bijlegt. Met dit soort vragen kunt u ook altijd bij het Nibud terecht! (sinds november ook gratis (op werkdagen) te bereiken via 0800-221 21 21)
    Succes!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!

Populaire posts van deze blog

Een fris begin

Ordelijk