donderdag 2 april 2015

Opvoeddilemma's

Onze jongsten zitten op een school met continuerooster wat inhoud dat ze dus maandag dinsdag en donderdag lange dagen hebben en daar lunchen op school.
Dan zitten hun tassen vol met een beker drinken voor 10 uur, een stuk fruit of een bakje met aardbeitjes ofzo en voor de lunch wederom een bakje met een boterhammetje en een beker drinken.
Bij het naar huis gaan is het dus zaak dat die spullen weer meekomen, leeg natuurlijk, maar anders word het snel heul vies die gebruikte spullen.
Sommige kinderen vinden dat moeilijk en lijken altijd en eeuwig hun tas/met aanverwante spullen te vergeten, dan eens op school, dan eens op het schoolplein.
Zelf vind ik het niet meer dan normaal, dat als een van mijn kinderen hun tas vergeet, ik ze even help herinneren, en ze dan alsnog hun tas snel opsnorren. IK ben immer de verantwoordelijke voor/van mijn kinderen! Natuurlijk wil ik ze wel zo opvoeden dat ze leren er zelf aan te denken, want dat is opvoeden, sturen/begeleiden naar doe-het-zelven toch? Nu vergeten mijn kinderen echt zelden hun tas, echt bijna nooit. Dus ehm waar heb ik het over?
Nou vanmorgen had ik er een woordenwisseling over met een bevriende moeder die anders denkt, en vindt dat haar kind (7 jr) wel helemaal zelf verantwoordelijk is voor het meenemen van de tas etc.
Want zo voedt zij  op. Zelf verantwoordelijk zijn voor je eigen spullen, prima, lijkt mij ook inderdaad een goed streven! Tegelijkertijd mopperde ze erover, dat elke week wel een tas vergeten word en ze dus vaak nieuwe spullen moet kopen, en dat kind X het nu zelf moet betalen uit zn spaarpot.
Dat vond ik flauw, want zo zei ik, het zijn nog kinderen en geen mini-volwassenen en uiteindelijk ben je, als moeder, de eindverantwoordelijke, het is toch een kleine moeite je kind even helpen te herinneren als hij/zij zn tas vergeten is het even te pakken?
Oh en nu is ze boos.
Naja.....

15 opmerkingen:

 1. Onze kinderen vergeten gelukkig bijna nooit hun spullen. De oudste 2, dames die inmiddels op de havo zitten daar hoefde ik eigenlijk nooit achteraan. Maar de jongste, een jongen laat nog wel eens zijn tas op school. Ik laat hem dan wel even terug fietsen en de boel ophalen. Ik maak schoon op school en verbaas me iedere keer weer hoeveel er achter blijft wat werkelijk van niemand is. Dan denk ik zijn er dan geen moeders die bepaalde dingen missen of koopt men dan maar weer gewoon nieuw spul. Mij een raadsel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik moest mijn jongens altijd achter de vodden zitten, maar het is wel goed gekomen nu ze op kamers wonen. Alhoewel ...... laatst werd een pinpasje ingeslikt en wie mag dan alles regelen? Juist ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wellicht ben ik dom maar als die kinderen hun tas vergeten kunnen ze'm gewoon volgende keer weer meenemen,, dan hoeft ze toch geen nieuwe spullen te kopen?
  Hier moeten ze ook leren om zelf om hun spullen te denken maar zeker help ik wel herinneren enzo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het tasje was achtergebleven op het schoolplein, de volgende dag was alles eruit gehaald en lag het tasje in de modderplas.

   Verwijderen
 4. Helpen herinneren, evt terugsturen en halen. Dat is volgens mij verantwoordelijkheid bijbrengen. Als je er zelf niet om denkt, heb je geen beker en kun je niet drinken. Oorzaak-gevolg.
  Zelf een beker laten kopen is straffen en minder effectief.
  Maar wel rot van zon simpel meningsverschil!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Onze zoon hoefde ik eigenlijk nooit achter aan. Het kwam weleens voor dat hij na een voetbal wedstrijd met 1 sok thuis kwam. Volgende keer maar even vragen. Meestal lukte dat. Ik snap sommige moeders ook niet dat ze die spullen dan niet missen. Om daar nou kwaad over te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Onze zoon hoefde ik eigenlijk nooit achter aan. Het kwam weleens voor dat hij na een voetbal wedstrijd met 1 sok thuis kwam. Volgende keer maar even vragen. Meestal lukte dat. Ik snap sommige moeders ook niet dat ze die spullen dan niet missen. Om daar nou kwaad over te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ach toch wat een gedoe om zoiets. Tuurlijk moeten ze dat zelf leren, maar wat hulp kan toch geen kwaad!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Boos worden, dat is ook weer ene beetje overdreven.. Ik heb een kind dat echt altijd alles vergeet (nou ja...). En ik herinner hem vaak, maar zo nu en dan heb ik ook de tactiek dat ik hem gewoon maar eens laat 'voelen'(of ik vergeet hem te herinneren, dat kan ook :-) ). Dan mag hij dus niet mee doen met gym omat zijn gymtas thuis staat. Of moet hij weer terug naar school lopen omdat hij zijn fiets vergeten is mee te nemen. Tja.. Hoop dat dat beter werkt dan altijd alles voorkauwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tja... en daar worden we dus al boos om.. waarom toch hé?
  Ik ben het met je eens: ze mogen zelf best leren, maar een moeder kan ook best even een seintje geven: "moet jij vandaag niet....?" Kleine moeite.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Af en toe laat ik ons jongens van bijna acht (volgende week ) en zes hun tas zelf maken voor één ochtend of middag maw een gevulde drankbus (meestal met nog wat in) en dan een stuk fruit of koek...
  Ik doe dit opzettelijk dat geef ik toe. Doen ze het niet-hebben ze niet mee voor die 3 uurtjes en doen ze het wel doen ze het zelf.
  Soms maak ik wel de schooltas voor de gehele dag. Lekker makkelijk, maar ik vind dat ze dit wel kunnen al en ook af en toe moeten proberen.
  Ik vraag het wel wanneer ze een sporttas niet meer mee hebben en zit soms in de auto en moet één van hen twee keer opnieuw naar binnen want 1) zelfs de boekentas niet mee en 2) ook nog de sporttas. Leren, leren.... Sommige ochtenden doe ik dan de hele heisa zelf. Maak alle tassen zelf, alles zelf de auto in en er weer uit aan de school, iedereen netjes, ... Maar ik wissel af. Geen enkele dag is hier hetzelfde ;-) .

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bij ons op school blijven soms zelfs winterjassen liggen die uiteindelijk naar de kringloop gaan.Heel raar dat niemand die mist.Alhoewel het ook gebeurde dat het vest dat mijn dochter kwijt was pas na een half jaar opdook bij de gevonden voorwerpen, geen idee waar dat vest in de tussentijd kan zijn geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Apart dat ze boos werd. Dat snap ik niet helemaal. Misschien twijfelt ze aan haar eigen methode?

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Is nu echt serieus boos op jou????!!!! Nou jaaaaaaaaa....

  BeantwoordenVerwijderen

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!

Hier groeit mijn sla

  Omdat het zelf kweken van wat groentjes altijd leuk en lekker is, kocht ik bij de ace-tijon een grappige kleine kas(10 euries voor wie ...