donderdag 22 januari 2015

Als de juf ziek is

Krijg je een mailtje van de directeur, dat het voor deze ene keer wel oké is als je je kind uit groep1/2 (op onze school zijn alle groepen dubbel, 1+2 DAN 3+4 etc)....thuis wil houden. Wie dat niet wil weet dan dat de beide groepen 1/2A en 1/2B bij elkaar gevoegd zullen worden voor deze ene keer.
Dat is volgens mij toch wel weer heel anders dan vroeger, ikzelf kan me herinneren dat bij ziekte van de leerkracht, het HOOFD der school die dag voor jouw klas stond, wat ik als jong kind altijd vreselijk spannend vond, omdat hij mega oud was leek, in mijn ogen dan toch, enorm kon bulderen, zowel van boosheid, als van het lachen, en heul erg streng was.
Hij probeerde rekenen, taal etc volgens eigen andere /verouderde? inzichten te geven, zodat niemand, maar dan ook echt niemand, van de 48 kinderen uit mijn klas, ook maar in staat was een zinnig en goed antwoord te produceren. Waarop hij dan enorm begon te mopperen op onze leerkracht, want daarom waren wij zo dom...wat wij dan weer zielig vonden voor onze leerkracht, want daar waren we natuurlijk wel dol op en loyaal aan.
Het leukste moment, of eigenlijk meer een opluchting, was als hij zuchtend opstond en wij verdeeld werden over andere klassen, want hij moest zijn eigen werk ook nog doen.
En werden wij in groepjes uitgedeeld aan de andere klassen, waar we als we bij lagere klassen kwamen, de hulpjes van de juf waren, en bij de oudere klassen, wij de rest van de dag mochten tekenen, verven en alle "boodschappen" voor de meester doen zoals, koffie halen voor de meester (De bovenbouwklassen hadden veelal meesters), gaatjes maken en de stencilmachine bedienen, boeken kaften, punten slijpen. En papier snijden, waarbij een der klasgenootjes per ongeluk een stukje duim afsneed, omdat de een sneed, en de ander het papier tegen hield.
Hm jah the good old days....


Labels: , ,

12 reacties:

Blogger Jolanda zei...

Leuk verhaal, zulke herinneringen heb ik ook wel ja.
Bij onze kinderen staat de directeur zelf ook nog regelmatig als inval voor de klas.

22 januari 2015 om 10:08  
Blogger huis tjokvol zei...

Ja zo ging dat bij ons ook, maar ik heb ook nooit mee gemaakt dat de kinderen thuis mochten blijven, hier hebben ze dan toch wel een invaljuf

22 januari 2015 om 10:50  
Blogger sillie zei...

de invaljuf moest al invallen in groep 3/4 :-)

22 januari 2015 om 11:11  
Blogger Stins zei...

Oh ja, het Hoofd! Bij ons ook een oude man die pal naast het schooltje woonde...
Niet onaardig, maar ook zeker niet grappig ofzo . ( ik was nogal van de sjeu :-)).
Totdat ik 'm een keer uit zijn broek zag scheuren toen hij bukte!
En dat vond ik dan toch wel weer zielig....

22 januari 2015 om 12:19  
Blogger Spaarmoeder! zei...

Op mijn school ( eng lang geleden...) gebeurde inderdaad ongeveer hetzelfde! Maar hier op school zijn ze onderdeel van een hele grote stichting die eigenlijk altijd wel een reserve juf kan leveren. Vaak hoor je pas van je kind dat er een andere juf in de klas was...

22 januari 2015 om 13:44  
Blogger Mammalien zei...

Ik kan me helemaal niet herinneren dat er leraren ziek waren, vroeger, op de lagere school?! Nou ja, in de zesde was er een oversp[annen, en een vrouw die voorheen een dag per week deed (en iets in de leiding/administratie) nam het over. Veel beter, jammer dat hij weer terug kwam. Maar verder? Gewoon een dagje ziek, daar deden ze toen niet aan geloof ik?!

22 januari 2015 om 14:22  
Blogger Mammalien zei...

En ja, nu is het eerst verderelen en als je geluk hebt een invaller. Naar huis hebben ze ze nog niet gestuurd.

22 januari 2015 om 14:22  
Blogger Mrs. T. zei...

Wat een leuke herinnering. Ik kan me niet echt herinneren wat er gebeurde als er een juf of meester ziek was toen ik jong was.

22 januari 2015 om 18:21  
Blogger Colin (Bij Guusje Thuis) zei...

Mijn juffen en meesters waren zelden ziek en dan was er altijd de handenarbeidjuf die inviel maar kwam volgens mij echt zelden voor:)

22 januari 2015 om 22:00  
Blogger Nicole orriëns zei...

Ach ja, die goede oude tijd! Op mijn oude basisschool ging het gerucht dat de Meester eens ziek was. Hij woonde tegenover de school. En dat hij, toen hij de kinderen een vreugdedansje zag doen omdat hij ziek was, alsnog uit zijn bed kwam en les ging geven!

Huisvlijt

23 januari 2015 om 09:13  
Anonymous Henk50 zei...

Wij hadden twee juffen en één meester (tevens Hoofd der School) voor zes klassen (1+2, 3+4, 5+6). Kun je nagaan wat er gebeurde als er één juf ziek was. Eén keer waren de meester én de juf ziek. Niemand werd naar huis gestuurd (de meeste mensen hadden ook geen telefoon). Eén juf beheerde toen zes klassen...
Ik was een beetje verliefd op die juf (ze had rood haar en sproeten), dus ik vond het niet zo erg dat ze in viel. Maar door die verdeling van de klassen rende ze wel erg veen heen en weer.

23 januari 2015 om 22:02  
Anonymous Sabine zei...

Hier komt de directeur idd zelf voor de klas staan als er op korte termijn zicht is op een vervanger. Zo niet, dan wordt de klas verdeeld over verschillende andere groepen. Heel soms worden ze samengevoegd. Daar word ik nooit zo blij van, dan is mijn mannetje ernstig overprikkeld. Naar huis sturen gebeurt absoluut niet.

28 januari 2015 om 14:20  

Een reactie posten

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage