vrijdag 16 mei 2014

Tweede leg

Afgelopen week kwam ik dit kleine gezinnetje tegen, hartstikke leuk en mooi die kleine net uit het ei waterhoentjes.
Maar om eerlijk te zijn is dit al hun tweede leg, de eerste keer waren ze erg vroeg, vast wegens het warme weer en waren de jonkies al vrij snel allemaal,... ehm weg...opgevreten door de reigers en meeuwen.
En dan moet ik ongemerkt toch ook altijd aan mezelf denken, sommige mensen noemen mijn 2 jongsten, mijn tweede leg. Dat vind ik zelf een gekke benaming, ik ben immers geen kip, noch andere vogelachtige,  en hoor trouwens dat ze zelf niet over hun eigen kinderen spreken als zijnde de eerste leg ofzo. Ik snap heus en gerust wel wat ze ermee bedoelen, maar ik voel me er nooit door aangesproken. Bij vogels is een tweede leg een voor de tweede keer gelegd en uitgebroed nest eitjes, in een seizoen.
Daarbij  krijg ik vaak het idee dat bij de menselijke variant van tweede leg ( zo noem ik het dan nu maar even) vaak een soort van onderliggend iets is, waarbij gesuggereerd word dat de eerste leg niet meer in beeld is, zoals bij die vogels inderdaad wel het geval is. Maar bij mij, als mens ( net als vast bij andere zovelen ook) dus niet, al mijn kinderen, oud en jong zijn gewoon 24/7 hier bij ons thuis. (nouja ze zitten wel op school enzo natuurlijk). Maar wat ik er maar mee wilde zeggen, weet ik ondertussen eigenlijk bijna niet meer, ik vind het in ieder geval geloof ik geen leuke vergelijking/benaming voor mijn eigen persoonlijke situatie, te weten twee grote reuze kinders ( 19 en bijna 16 ) en de twee jongsten ( van bijna 5 en 6).
Meer lezen? KLIK

4 opmerkingen:

 1. Tweede leg? Die uitdrukking had ik nog nooit gehoord. Ik begrijp in ieder geval dat jij het niet zo leuk vind dat ze dat zeggen over jouw gezinssituatie...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Joh, jij had gewoon even een langere pauze tussen nr. 2 en 3. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ach, neem het maar met een korrel zout... Wij boerenvrouwen worden wel vergeleken met koeien...
  Toch begrijp ik je wel. het klinkt niet aardig.
  Mijn schoonmoeder zei eens dat onze jongens de tweede ronde waren... ze moest er zelf om lachen en ik kon best meelachen, tenslotte bedoelde ze het goed en soms voel ik het ook echt zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tweede leg spreekt wel tot mijn verbeelding moet ik zeggen. Maar meestal hoor ik het in termen van wat oudere vaders die met hun jongere vriendin nog een keer kinderen krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!

het geluk dat rode klompjes heet

Soms heb ik wel eens van die vreemd soort geluksmomentjes. Zoals bv het moment, waarop ik mijn nieuwe (op etsy bestelde handmade) cloggs aa...