vrijdag 2 mei 2014

Lui of slim?

Niet alleen in de kindervakanties, waarin de kinders de hele dag om je rokken hangen (met vriendjes die al voor 8 uur smorgens langskomen zsjucht). Maar ook tijdens gewone schoolse weken, ik doe het graag. Een keer dubbele hoeveelheid koken, en de helft dan bewaren voor een dag later in de week, zodat ik dan een makkelijke dag heb. En daar hou ik erg van, af en toe een makkelijke dag, of het nu eens het koken is, of eens het huishouden, of nog beter beide! Een makkelijke dag geeft mij een fijn en vrij gevoel.
Maar de beste makkelijke dagen worden natuurlijk niet gevolgd door een vreselijke inhaalslagdag, dat zou mijn makkelijke daglust bederven. Nee, mijn makkelijke dag vergt een klein beetje voorbereiding of noem het planning. Maar dan is ie zeker dubbel zoveel waard. Ik deel je mijn geheim.
Dus in plaats van 's avonds als de kleintjes in bed liggen, zelf ingestort wat te laptoppen/lezen/spelletje doen/ whatever... ga ik 's avonds alvast het huishouden doen, stofzuigen, dweilen, de huiskamer goed opschonen, zodat ik het de volgende dag een keertje over kan slaan. (Met 4 kinderen, een hond, een kat en een man, MOET er hier minstens elke dag gestofzogen en gedweild worden tevens elke dag de wc een lapje) Maar goed, dit is op zich zo gedaan, 's avonds is manlief ook thuis en die helpt dan vaak wel mee, of een der grote kinders kan een klusje doen en werkelijk het is zo klaar, en in gedachten heb ik de makkelijke dag. En dat maakt extra schoonmaken en opruimen ( want smorgens ook al gedaan) dan echt niet moeilijk.
En dat dubbel koken hoeft niet een dag tevoren, nee dat kan ook eerder in de week of zelfs nog eerder, dan vries je het gewoon in. En als het soms toch kort op elkaar is, klinkt dat misschien wat saai? Twee keer in de week hetzelfde eten?

Nou dat ben ik niet met je eens, je kunt het de opwarmsessie altijd nog iets opfluffen zodat het net anders op  tafel staat, zo komt op de nasi bv voor een ieder een gebakken eitje erop geserveerd, de chili en/of macaroni kan in een ovenschaal met een dikke laag kaas erover, komkommertjes erbij etc etc....vaak lijkt het eten de tweede keer eigenlijk nog wel lekkerder. 
Of zou ik me dat verbeelden, omdat ik zo geniet van mijn gemakkelijke dag (zonderschuldgevoel) gevoel?

 

10 opmerkingen:

 1. Geniet er maar lekker van!!
  Wij hadden van de week ook een keer makkelijk. Dochter had chinees gegeten met vriendinnen en was nog over... samen met een rest gekookte rijst en wat verse boontjes was het nog heerlijk! Onvoorstelbaar dat er mensen zijn die zomaar goed eten weggooien, dat noemt men dan de gemakzucht van rijke mensen.... maar nav jouw berichtje zou je goed kunnen zeggen: de gemakzucht is er eerder als je het bewaarde voedsel later nog opeet!
  Ook ovenschotels zijn zeer goed te eten een dag erna, twee dagen preischotel is heus geen straf.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het een briljant plan, eten voor twee dagen. Maar het lúkt me nooit. Geen idee waarom. Hoeveel ik ook kook, het gaat óf zo goed als op, óf wordt zo niet lekker gevonden dat het ook niet voor een tweede keer geserveerd kan worden :-)
  Misschien grotere pannen kopen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grotere pannen zijn altijd een goed idee :-)

   Verwijderen
 3. Mijn makkelijke dag is meestal op donderdag. Dan mogen we met het bord op schoot voor de tv!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk, waarom speciaal de donderdag als ik vragen mag?

   Verwijderen
 4. Slim!!! Ik kook ook regelmatig voor meerdere dagen en dan vries ik in. Sommige restjes gerechten smaken de dag erna trouwens nog beter :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik maak het mezelf sowieso heel gemakkelijk. In dit huis (met twee katten) wordt maar één keer per week stof gezogen (en dan doet manlief het nog) en dweilen doen we zo'n 3 keer per jaar. En echt heel vies ziet het er heus niet uit hoor. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. je mag best lui en slim zijn hoor Juul

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh, je bent mijn held! Ik zou ook 's avonds meer moeten doen, zou echt heel wat gestress voor de volgende dag schelen. Knap van je! Dank voor het delen van je geheim! Hier zeker ook 1x per week een opgewarmde prak van de avond ervoor, ja hoor gewoon 2 avonden achter elkaar ;-) Fijne week!

  BeantwoordenVerwijderen

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!

Hier groeit mijn sla

  Omdat het zelf kweken van wat groentjes altijd leuk en lekker is, kocht ik bij de ace-tijon een grappige kleine kas(10 euries voor wie ...