woensdag 2 oktober 2013

Een hauwtoe

Oftewel een HOW TO
Hoe maak ik fruitleer/fruitleather in mijn bescheiden (lees goedkoop)droogapparaat?
Natuurlijk weet ik dat je het ook heus in de oven kun maken etc etc, maar dat kost volgens mijn berekeningen meer aan energie kosten en tevens kun je niet elke oven op zulke lage warmte zetten en tevens hebben de elektrische ovens vaak een inwendig lucht circulatiesysteem, wat heel goed voor het behoud van de temperatuur is en dus minder energie vergt maar tevens de oven "nat" houd. Er zullen vast lezers zijn die het herkennen, heb je een cake of lasagne gebakken in de oven komt er een hele dampige en vochtige lucht uit de oven zodra je die opent.
Maar daar wilde ik het dus niet over hebben, hm gek leek net of ik het er even toch over had.
Een how to dus.
Om dat fruitleer te maken heb je fruitmoes nodig, zo simpel is het.
Dus pureer je rijpe fruit met bv de staafmixer tot moes, of kook harde vruchten eerst voor tot ze wat zachter zijn, dat komt vaak de smaak ook ten goede want lekker zoeter?
Ondertussen maak je van een velletje bakpapier een bodem voor op je rooster van je droger. probeer eerst een testvelletje uit zoals hieronder op de foto. Vouw een bakpapiervelletje dubbel en teken  het halve rondje en de omtrek over, dit mag uit de losse pols want ik heb iig graag dat de velletjes een beetje omhoog krullen zodat de vloeibare massa niet weg kan lopen.
Daarna maak je het jezelf gemakkelijk en doe er 5 tegelijkertijd ( of hoeveel je wil hebben).
Bij diverse winkels zijn ook wel sileconenbakmatjes tekoop die je daar natuurlijk ook voor kunt verknippen als je van plan bent om dat vaak te doen en geen bakpapier wil gebruiken. Of van die zwarte siliconenbakpapierdingenmatje. Ikzelf hou van bakpapier, eenvoudig, goedkoop en doeltreffend, en ik heb het altijd in huis. Dat binnenste rondje geef je wat knipjes in, dan kam het mooi passen gevouwen worden.
Zoals hier onder dus. 
We hadden nog wat van de in het wild groeiende nogal zurige appeltjes gevonden. 
En nog wat zoete paarse druiven, voor de smaak, met pit, waarvan de jongsten hier steeds vroegen en piepten deze druiven zijn verrot....zjucht....verwende pitloze blanke druif generatie...... Naja die kookten we kapot en daarna door een zeef, dan bij de appeltjes, even koken en dan staafmixeren. Proef de massa even, nu is een goed moment om er eventueel iets aan toe te voegen, bv suiker, honing, kaneel of citroensap, naa smaak en wens.
Smeer de massa ongeveer 3 mm dik uit op het bakpapier, in de ronde roostervorm. 
Na enkele uurtjes drogen, gewoon regelmatig  even kijken en voelen of het al droog is en aan de zijkant los te peuteren is. Maar nu, heb je dan een heerlijk fruitleer, echt kwa taaiigheid een beetje leerachtig. Dat is de bedoeling. dit kun je nu in stukken knippen en bv in een glazen pot afgesloten bewaren en uitdelen als snoepje....
Het test-team : meisjes zeggen ja verrukkelijk... en willen het ook mee naar school.
De kleine jongen... ehm de foto spreekt voor zichzelf  :-)
en onze grote jongen zit nog immer in Canada...
Nog vragen??? 

13 opmerkingen:

  1. wat een werk,het lijkt mij ook niet lekker,maar ik heb het dan ook nooit geproefd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou Huis Tjokvol, het smaakt echt verrukkelijk, een beetje een kruising fruitella/zure matjes, maar dan veel echte fruitsmaak... en de structuur is taai ( net als een taai taai je trekt/scheurt het stuk met je tanden)

      Verwijderen
  2. ik wil wel eens proeven
    Juul

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik hoop dat ik een stukje veilig kan stellen tot zaterdag ;-)

      Verwijderen
  3. Het ziet er heerlijk uit. Wat een lekkere tractatie. Ik ben gewoon jaloers op die kleine meid.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wanneer kan ik bij je komen op de koffie? Lijkt me wel leuk BTW. Ik ken het van Alys Fowler.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben geen snoeper dus dit is ook niet aan mij besteed ;)

    Ik denk dat Jill de chemische troep prefereert ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lijkt me heerlijk! Heb al vaak naar zo'n apparaat gegoogeld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb de bohmann, een vrij goedkoop dingetjes, maar ik heb er sinds een half jaar ofzo echt al heel veel plezier van. Het meest drogen we er appelpartjes in. Die worden hier echt als een soort van chipsjes gegeten op de vrij woensdag en vrijdagmiddag :-)

      Verwijderen
  7. Nee hoor, lout en klier ;-)
    Zelf ook zo gedaan maar hier ook grote smaakverschillen.
    En ja natuurlijk ga ik ook appeltjes drogen maar elstars vinden we de lekkerste appels om zo te eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zijn de elstars natuurlijk ook. Daarbij las ik ergens dat elstars ook na het schillen niet snel verkleuren en bruin worden. Dat was mijzelve nog nooit opgevallen :-) zo leer je een hoop van elkaar .

      Verwijderen
  8. oef dat gezicht van jochie.
    Is dus niks voor dochter hier, die vindt alles zuur ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Gisteren voor het eerst gemaakt: peer was een succes, bramen iets te zuur en te lang gedroogd. Maar ga het nog zeker vaker doen, lekker gezond snoep!

    BeantwoordenVerwijderen

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!