maandag 9 september 2013

Project nummer zoveel

Al enige tijd ben ik wild woest aan het spinnen met de spintol, en ik moet zeggen, al doende leer men. Dat geldt in ieder geval echt voor mij, want waar ik eerst al trots en verrukt was bij het zien van een echte wollen draad uit dat wollen pluis. En dan ook nog door mijzelf gemaakt, wauw...nu ik terug kijk naar mijn eerste bolletjes wol, valt mij het enorme ongelijke en bobbels in het geheel op. Wat dus wel wil zeggen dat ik, aangezien ik het zelf al zie enorm verbeterd ben wat betreft mijn vaardigheid te spintollen.
Maar, jahwel er is een maar....ik wil meer, sneller enzo. In dit tempo duurt het denk ik 3 jaar voor ik eindelijk genoeg wol gesponnen, en getwijnd en gewassen (en dan heb ik het nog niet eens over geverfd) heb, om er een truitje ofzo voor onze jongste van te maken. (die heeft namelijk het kleinste lichaam dus dan ben je het snelste klaar) Ohjah ik moet ook nog leren breien.
Dus....ik wil een spinnewiel. Reuze spannend vind ik dat dan ook weer en geen idee wat belangrijk is en waar ik al dan niet op moet letten. Dus bij deze, heb je een tip? Vertel het me vooral!

8 opmerkingen:

 1. Marktplaats? Ik heb daar ooit eens een spinnewiel gekocht maar ik had niet het geduld voor spinnen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb al een date met iemand bij wie ik een werkend spinnewiel mag komen bekijken en dan eventueel overnemen, ik doelde op tips over het spinnen zelf en eventueel ook nog wat een fijn merk is.

   Verwijderen
 2. Oe leuk! Geen tips voor je helaas....
  Ben benieuwd wat je er van vind!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zag toevallig gister voor het eerst iemand spinnen met een spintol. Dat was in het Eindhoven Museum (prehistorisch dorp). Er zijn veel meer musea waar gesponnen wordt door vrijwilligers, misschien hebben ze daar nog tips/ advies?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat gaat zoals je al eens aangaf, inderdaad heel erg traag dus... ik koop altijd wol in de winkel dus tips over spinnen of spinnenwiel of wat dan ook... geen idee...
  Zien dat ge u niet prikt en in een diepe slaap valt... hoewel het wachten op een kus dan ook leuk kan zijn :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. oh helemaal leuk! ik heb een keer een avond een workshop spinnen gedaan\!!!nou toen was ik verkocht...ik wil ook graag een spinnenwiel en nog meer tijd want mijn kasten liggen vol wol , klaar om te breien en en wol om te vilten.. dus als ik ook nog eens ga spinnen...kom ik niet eens meer aan viltpopjes maken toe... alles is ook zo leuk. ik wens jou veel succes met spinnen.. het is gewoon superleuk!!!!!ben benieuwd wat je met de wol gaat maken

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kijk eens bij een kringloop of een rommelmarkt. Ik heb eentje oor een tientje gekocht op een rommelmarkt en daar hoeft alleen een nieuwe riem op. Riem kost rond €10,= Voor een paar tientjes kun je dan even lekker uitproberen of het wel iets voor je is. Daarna kun je alsnog overgaan op een betere of nieuwere met meer mogelijkheden. O.a. bij despinners.nl veel verschillende merken te koop.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Waarom begin je niet met te spinnen voor een muts of sjaal of iets dergelijks? Lekker klein en het is best moeilijk om voor een groter project een consistente dikte van garen te spinnen.
  Ik heb een paar jaar geleden een spinnewiel met bijpassende haspel op marktplaats gekocht. Als je een spinnewiel koopt moet je letten of je een wiel koopt waarvan de spoel, of 1 waarvan de vlucht door het wiel aangedreven wordt. De eerste categorie is meer geschikt voor dikkere garens, en is lastiger voor beginners schijnt het, maar het is best te doen hoor. De tweede categorie is geschikter voor dunnere garens. Ik heb een L.ouet, die hoort bij de eerste categorie en is het ruimste 2ehands verkrijgbaar. A.shford hoort bij de tweede categorie maar is wel duurder. Ik ben begonnen met een dag een workshop te doen bij Jeanet Koek en heb daarna het spinnewiel gekocht.
  Wat het spinnen zelf betreft, het is vooral een kwestie van veel oefenen. Spinnen is iets wat je lichaam moet leren, het is een gevoelskwestie. Maar tips via bijv. filmpjes op Y.ouTube helpen wel! Je kunt het best beginnen met wol van middellange lengte, zoals bijv. Texelaar. Korte wol zoals Merino is veel lastiger. Merino is wel erg zacht en helemaal niet kriebelig. Een soort wol die ik erg mooi vind is Blue Faced Leicester (ook wel BFL of Leicester genoemd). Die is tamelijk lang, en daardoor ook slijtvast, en zacht. Geschikte adressen om wol te kopen zijn o.a. W.ollknoll in DL en Das W.ollschaf (ook in DL). Op E.tsy zijn ook mooie materialen te vinden. Daarnaast zijn op R.avelry spingroepjes te vinden en daar kun je aan meer geschikte adressen komen. Veel succes ermee! Spinnen is erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!

het geluk dat rode klompjes heet

Soms heb ik wel eens van die vreemd soort geluksmomentjes. Zoals bv het moment, waarop ik mijn nieuwe (op etsy bestelde handmade) cloggs aa...