woensdag 28 augustus 2013

Grumble....doe de crumble(update nu met etende groene rupsen)

Allereerst werd mijn basilicumplant die standaard op mijn aanrecht staat helemaal opgevreten door rupsen. Dikke groene rupsen, geen idee waar die vandaan kwamen, zo waren ze er, en zo was de plant kaal, in een dag, werkelijk heel snel. Je zag ze gewoon eten.( daar heb ik een filmpje van maar die krijg ik nog even niet op het blog, komt later nog).

Die basilicum stond daar niet alleen mooi te wezen en zelfs niet altijd voor de consumptie, hij staat daar ook anti-fruitvliegjes te wezen, de hele zomer geen fruitvliegje te bekennen. De plant was dus kaal gevreten en ging weg, met rupsen en al. Een uur later zwermden de fruitvliegjes in donkere wolken, als hongerige wolven, rond het heerlijk geurende fruit(wilde perziken en nectarines, appels en bananen) in de keuken.
SNERT.
Want het fruit lijkt dan meteen minder aantrekkelijk en word dus minder gegeten, en dan die snertvliegjes die het ook nog sneller doen verrotten.
Dus ik moest wat doen. Weggooien wilde ik echt niet. En het moest snel, voor de fruitvliegjes er lucht van kregen. Een crumble dus. Makkelijker en sneller kun je het bijna niet maken, een kruimelig deegje van boter, suiker en meel.
De nectarines geurden het heerlijkst, en waren het ergste eraan toe. Eerst maar een bak water met een scheutje azijn, daar houden die vliegjes niet van en daar de nectarines ingelegd. De laatste zwarte bessen uit de tuin geplukt, die liepen ook echt op hun eindje.
Was het fruit, ik had een hele bak nectarines ( bij de super was het 2de bak gratis daarom hadden we er ook zo veel, bij de kassa kreeg ik er namelijk nog een van de voorgaande klant die het afsloeg toen de kassière tegen haar zei dat ze voor hetzelfde geld nog een bak mocht pakken, waarop ik die dus kreeg, best aardig). Snij het fruit in kleine stukjes, pit eruit eventueel schil eraf, meng het met elkaar, ik had dus nectarine en blauwe bessen. Stort die in een ingevette ovenschaal. Vanillesuiker mag, hoeft niet, want deze fruitsoorten hebben van zichzelf al een heerlijke smaak vind ik.
Ondertussen maakten de kleintjes een heerlijk kruimeldeegje.
200 g bloem, met een lepeltje bakpoeder, snufje zout
150 g rietsuiker                   
175 g boter, koud, in blokjes
havermout een flinke hand.
Schud het kruimelige deeg, hoe kruimeliger hoe beter, over het fruit, plaats in de oven.

Iets lekkerders is er bijna niet, met je handen lekker vies doen.
3o min later uit de oven ( 180 graden)
Een hapje proeven,
 lauwwarm of koud serveren als bv toetje of met een schepje roomijs.
Oh en de jongste zoon is alweer helemaal lekker opgeknapt.

11 opmerkingen:

  1. Ohw jammerdejam!!!
    Jammer dat er geen geurblogs bestaan ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nog nooit gemaakt of van gehoord eigenlijk, ziet er best lekker uit.
    Gelukkig is je zoon weer beter!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. klinkt heerlijk! Jammer van de rupsen, dat wel

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ieder nadeel, hep ze voordeel, das maar weer bewezen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Die fruitvliegjes zouden verboden moeten worden!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh, lees nu dat het al beter gaat met jongste. Gelukkig hoor!! Niks beters dan mama's goede zorgen, toch?:)

    En fruitvliegjes zijn erg rottig :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oh bah, die rupsen... ik moet ze in de tuin dagelijks van mijn bloemkool en broccoli plukken, want anders houd ik zelf niets over... Maar die crumble ziet er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. het ziet er veeeeeeeeeeeeeeeeel te lekker uit ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bah, rupsen in huis! Ik wist trouwens niet dat Basilicum helpt tegen fruitvliegjes. Bedankt voor de tip. Hoewel ik rupsen nog minder lief in huis heb.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jah basilicum helpt echt en het is dit jaar trouwens voor het eerst dat daar groene rupsen in zaten.

      Verwijderen
  10. leuk allemaal.. maarten had een foto moeten maken van de rupsen (juul)

    BeantwoordenVerwijderen

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!