maandag 13 mei 2013

Moestuinmaandag

Een rondje door de minimoestuin/vierkantemeterbakken. En dat deden er meer.
Want er word al flink uit mijn moestuin gegeten, helaas nog niet door onszelf. Zie hier onze blijkbaar verrukkelijke paksoi staan, ik hoop dat er van de 6 die ik plantte uiteindelijk überhaupt nog wat op ons eigen bord terecht komt. Het wemelt van de slakken in de tuin, en na een regenbuitje lijken ze zich explosief vermeerdert te hebben.


En het zaaigoed van binnen, wat binnen een hele piet leek heeft het buiten met echte regendruppels ook nog wel wat zwaar. Maar dat trekt later wel weer bij, het ziet er nu alleen zo sneu uit.
Boontjes
En om de slakken te verwarren hebben we onze courgette planten die enorm goed opgekomen waren en waarvan de jongsten het hele zakje zaad hadden gezaaid, over de hele tuin verspreid, ehm en ben ik er nu al een aantal gewoon kwijt.
Gelukkig zijn er ook nog dingen die het gewoon goed doen, ik meen dat dit spinazie gaat worden.
Oke met een enkele verdwaalde door de kleintjes wild gegooide radijs.
Ook de gekochte kruiden doen het goed, maar mijn aardbeien-project waarbij ik dus aardbeitjes kweek uit zaad, niet alleen groeien ze tergend langzaam, nu heeft de aarde een wit beslag gekregen, geen schimmel, ik heb het al een beetje omgewoeld om de aarde wat luchtiger te krijgen, ten koste van wat tere plantjes, maar ja je moet wat, maar het ziet er een beetje armoeiig uit, maar waar ehm nog groen is , is ehm hoop en ik ga door.(kleur op de foto is zo'n beetje levensecht, helaas)
Oh en de bessenstruiken zitten al bommetjebol, dat gaat ieder jaar steeds beter.
(vraag me in ene af moet ik de bessenstruiken dan ook een keertje snoeien voor een blijvende goede opbrengst?)
 

12 opmerkingen:

 1. Echt slakkenweer :(. Heb je ook van die naakte rovers? Die eten bij mij hun buik vol. Ik kas ergens dat je per courgetteplant wel 50 courgettes zou kunnen oogsten. Mij is dat nog nooit gelukt, maar mocht jou het wel lukken dan kunnen de slakken er niet tegenop eten gna gna. Leuk die meezaaiers :).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. leuk zo,n tuintje,nu maar hopen dat die slakken niet alles opeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat vinden wij ook een nadeel van voorzaaien: de plantjes zijn niet zo sterk als wanneer je gewoon in de vollegrond zaait.
  Die bessenstruiken moet je idd weleens snoeien. Alle verstand heb ik er ook niet van, maar in deze tijd kun je sowieso de takken zonder vruchtjes verwijderen voor meer licht bij de bessen.
  Jammer van de aardbeitjes. Wij hebben een aantal jaar terug plantjes gekocht, zo uit de diepvries ging dat en gepoot en nu al jaren plezier van, na een aantal jaar nemen we de jonge uitlopers en poten die op een andere plaats en na dat seizoen gaan de oude planten op het oude stekkie eruit. Werkt heel goed.
  -lange reactie, is blogje op zich ;-)-

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie foto's! Alles is een prachtige kleur groen nou. En over de bessen: Madame Zsazsa heeft er een leuke handleiding voor gemaakt. En over de slakken: Hier op de Brabantse zandgronden is het echt een uitzondering als ik er één vind. Zouden fijn gemaakte eierschalen kunnen helpen? Schoteltjes met bier waar ze 's nachts op af komen en dan hup, de groenbak in? Of een egeltje adopteren, mijn favoriet ;).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Rotslakken! Naar het strand, schelpjes zoeken en fijnstampen en die om je kostbare zaaisel leggen? Ziet er toch lekker groen en groeiend uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik snoei mijn bessenstruik meest in t najaar nadat de bessen op zijn. ze kommen weer mooi aan dit jaar.
  Enne bier tegen slakken helpt (ooit een keer gedaan met en kraat die op de datum was) maar meestal gooi ik er zout op, niet eerg diervriendelijk maar wel effectief.......
  gr petradepooh

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Grrrr die slakken, die eten zich hier ook weer door de moestuin heen. Ik leg barricades van stukjes eierschaal en hoop dat het werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk hoor zo'n tuintje wel heel vervelend van de slakken!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jakkie, gaat het net zo goed! misschien slakverschrikkers neerzetten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk, je moestuin. Ik haal alle slakken met de hand weg en gooi ze in het land van de boer aan de overkant van de weg..... Soms ben ik twee keer per dag een uur bezig om ze weg te plukken......(tuin van 1500 vierkante meter)
  Bessenstruiken kun je snoeien na de oogst. Je haalt wat takken eruit(snoei ze tot op de grond), zodat de andere takken meer licht en meer voeding krijgen. Je kunt het trouwens tot laat in het najaar doen. Als je in het voorjaar snoeit, heb jedat jaar weinig tot geen oost....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Balen van die slakken zeg! Ik hoop maar dat wij die niet krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk al die foto's.
  Hier ook veel slakken! Vorig jaar wist ik eerst niet wat in een nacht zoveel schade aan kon brengen. COurgetteplanten werden bij de stam doormidden geknaagd, sla verdween, en nog meer ellende. Uiteindelijk werden de boosdoeners verraden door hun slijmerige sporen! Ik heb van alles geprobeerd. Uren slakken rapen en naar het parkje brengen, biervalletjes, die helpen wel voor een of twee slakken, maar in mijn tuin zaten er echt honderden. Vooral bij regen kwamen ze allemaal uit hun schuilplaats. Ik heb met koffiepoeder gestrooid, met knoflook gespoten en uiteindelijk heb ik toegegeven. Ik strooi korrels.. niet leuk, maar het helpt wel goed.
  Wist je dat huisjesslakken wel twintig jaar oud kunnen worden en dat er naaktslakken zijn die andere slakken opeten? brrrr

  BeantwoordenVerwijderen

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!

Hier groeit mijn sla

  Omdat het zelf kweken van wat groentjes altijd leuk en lekker is, kocht ik bij de ace-tijon een grappige kleine kas(10 euries voor wie ...