zondag 6 mei 2012

geweldadige rabarber

Zoals vele anderen probeer ik ook mijn kinderen pacifistisch op te voeden, alhoewel mijn kinderen daar zo hun ehm eigen draai aan geven.
Zo koop ik als moeder bv op de zaterdagmarkt een tas vol verse (streek)groentes, maar al snel worden de rabarberstengels gepakt en gebruikt als "schieter" en schieten mijn 2 jongsten rollebollend van de lach menig argeloze voorbijgangers neer/"dood".
Rest mij  thuis niets anders dan er snel een crumble mee te maken, voor er nog meer "slachtoffers vallen.

PIIIIIEUWWWWW
Men neme dus wat (geweldadige) rabarberstengels, hakt die in kleine stukjes van ongeveer een cm, en doet er per stengels( zo je wil per 100gr) 1-1,5 eetlepel suiker doorheen.( na het koken kun je altijd proeven of het nodig is meer suiker toe te voegen, eruit halen kan nooit ;-) )

 Eventueel extra aardbeien en vanille suiker. Doe dit alles in een pannetje met een klontje boter en gaar het gedurende 10 min, nu is het geheel lekker blibberig, bind het met maizena, of als je dit niet hebt, zoals ik, dan is custardpuddingpoeder ook prima lekker..
Stort de hele boel in een oven schaal en dek het geheel toe met een dakje van gemend bloem (200gr) en wat suiker , 3 eetlepels en wat boter in kleine stukjes ( 50 gr ofzo) door elkaar gemengd.

Het kan nu in de oven op 200 graden tot het een goudbruine kleur heeft ( zal ongeveer na 25 min zijn ) even wat af laten koelen en dan lauwwarm serveren. Met bv vanille ijs of een schepje extra aarbeienjam, als je het te zuur vindt.

Ehm,het is blijkbaar geen mannevoer, want manlief vond het te zuur, en mijn oudste puberzoon vond het evengoed, het is en blijft rabarber, niet te eten...ook mijn jongste zoon was er niet weg van alhoewel het "koeklaagje" erop wel wat goed maakte.
Maar de meiden van het gezin vonden het heerlijk :-)

7 opmerkingen:

 1. Ik schreef net op FB ergens (Maar dat heb je vast al gezien) dat ik het snel weer eens moest maken, veeeels te lang geleden. Ik denk zelfs dat mijn dochter het nog nooit heeft gegeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hmmmmm, lang geleden dat ik rabarber heb gegeten. Toch binnenkort eens weer maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Da's ook een lekker recept, zal het deze week es gaan proberen want we hebben ladingen rabarber!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kijk, daarom kopen wij rabardermoes in potjes (-;

  Maar haha, beetje vindingrijk moeten ze zijn, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb gisteren net rabarbercompote gemaakt. Vond het vroeger nooit lekker, maar manlief b egon er laatst over. Dus een bos gekocht bij de boer hier om de hoek, in stukjes met 4 uitgeperste sinaasappels, beetje suiker en agar agar.
  Ik ben in elk geval om. Manlief ook, maar 1,5 liter was misschien wel een beetje teveel :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind rabarber heerlijk!!! Krijg er spontaan zin in nu. En tja, nergens ook maar iets wat op rabarer lijkt in de buurt nu. :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Rabarber kook ik met geleisuiker spec. en dan de helft - 1 kg. rabarber/250 gram suiker-, en ik doe er wat rozijnen in. Heerlijk! Als ik teveel rabarber in de tuin heb dan maak ik er sap van en dan limonadesiroop. Mijn siroop moet je bewaren in de koelkast in kleine porties. Ik gebruik 750 gram suiker op een liter sap. Maar ik maak van alle fruitsoorten sap en dan mix ik ook wel smaakjes. Toen onze kinderen nog thuis woonden kocht ik nooit frisdrank. Er stond altijd een tweeliterkan drinken in de koelkast. En ieder die de kan leegmaakte had de verplichting om de kan schoon te maken en om hem weer te vullen met aangelengde ranja. En dat werkte prima. Zelfs vrienden wilden niets anders en onze zoon heeft tot z'n negenentwintigste thuis gewoond.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!

het geluk dat rode klompjes heet

Soms heb ik wel eens van die vreemd soort geluksmomentjes. Zoals bv het moment, waarop ik mijn nieuwe (op etsy bestelde handmade) cloggs aa...