dinsdag 29 november 2011

Ben ik sinterklaas?

Nu lees ik her en der, ik houd graag mijn "vakliteratuur"  bij zowel voor mijn werk op de zaak, alsook voor hetgeen ik thuis aan het doen ben, opvoeding, verzorgen en huishouding en diversen. Zo las ik over de omgang met geld,op NIBUD en ook in de diverse opvoedblaadjes (J en M) etc etc .
Hier even kort de vuistregels van de NIBUD:

Vuistregels1.Geef steeds hetzelfde bedrag op een vast tijdstip.


2.Spreek vooraf af hoe lang uw kinderen met het zakgeld moeten doen (bijvoorbeeld een week, maand of kwartaal) en wijk daar niet vanaf.


3.Geef duidelijk aan wat uw kinderen wel en niet van het zakgeld moet betalen.


4.Hou in gedachten dat zakgeld geen loon is en ook geen middel om te straffen.

Ik moet zeggen dat ik tegen al die vuistregels zondig:
1:ik deel het zakgeld uit op/rond t laatste weekeinde van de maand  en indien er extra klussen ofzo, gedaan zijn kan daar dus wel extra zakgeld mee verdiend worden.( indien je iedere dag een zelfgevuld flesje drinken van thuis meeneemt (ipv een klant en klaar pakje of flesje) kun je iedere schooldag 10 euro-cent extra verdienen, mits dit minimaal een hele schoolweek volgehouden is aan een stuk.
2:Ze moeten er de hele maand meedoen, maar indien er onverwachte, doch redelijke wensen zijn, bv een schoolfuifje en dat waren ze vergeten/of school kwam daar wat laat mee in de lucht, en nu is t zakgeld al op. Dan is een voorschot mogelijk.(ik bepaal wat redelijke wensen zijn, geen geld voor een echt heel cool, kek leuk en onmisbaar, nagellakje is dat niet, noch een pakje sigaretjes kopen (wat mijn puber helaas nog wel eens doet)
3:Ook dat vind ik ( in deze tijd) wel eens moeilijk, met de prijsstijgingen en soms zijn er uitgaven op grijs gebied. Bv de verjaardagskadootjes binnen ons gezin wel en daarbuiten niet, maar daar vind ik wel dat een bepaald bedrag de max is, en stel er is een kadootje wat ze graag willen geven en ook echt veel leuker is, dan spijker ik wel een klein deeltje bij.
4:zakgeld is idd geen loon.Maar bij mij is er dus wel een deel extra bij te verdienen....
 
Toch ben ik het met de Nibud wel eens dat t belangrijk is dat kinderen leren met geld omgaan en bv, reclames te doorzien en hun eigen keuzes leren maken en dat ze een wat kost het allemaal en wat kun je er anders mee doen, geldgevoel bij krijgen.
Puberzoon was vorige maand jarig geweest en zijn verjaardagswens was geld om er uiteindelijk een flatscreen-tv van te kopen voor op zijn eigen slaapkamer.En hij kwam met zijn geld al een heel eind er ontbraken slechts 70 euro, die heb ik hem voorgeschoten, omdta ik het en zo leuk vind als je van je evrjaardgasgeld dan ook echt iets tastbaars hebt gekocht, en omdat ik wel weet dat hij binnen 1-2 weken zijn loon zou krijgen en het mij terug zou kunnen betalen.
Ook kleedgeld betaal ik wel eens 2-3 maanden vooruit, omdat anders zijn beoogde kledingsstuk niet te betalen is en ja het zou eigenlijk beter zijn het andersom te doen aldus nibud door de puber zelf te laten sparen, maar dat is moeilijke les, ook voor mij geloof ik ...

7 opmerkingen:

 1. ja moeilijk he,vind ik wel hoor,wij kunnen ze eigenlijk geen zakgeld geven als we dat bij alle 8 de kids zouden doen dat kan gewoon niet,nu moeten ze dan maar een baantje zzoeken, 2 hebben een baantje en 2 hebben een krantenwijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben nog niet in de zakgeld-periode beland, gelukkig. Ik heb me al wel zo al heel streng en opvoedkundig bedacht dat ik vanaf een bepaalde leeftijd rente ga heffen voor voorschotten om ze te leren dat je moet sparen/ reserveren of anders rente betalen. Zo gaat het in de grote mensenwereld ook maar ja..... je eigen kind rente laten betalen...hmmzz... nee... Of vinden jullie dat je dat wel kunt en mag maken?
  Ik heb vroeger vele weken met 1 gulden moeten stellen. Als ik een onvoldoende had gehaald moest ik die week mijn dansles terug betalen en ik was (en ben) steeds te eerlijk dan goed was voor me ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oudste krijgt sinds ze op de middelbare school zit € 20,= zakgeld. Het wordt iedere eerste van de maand overgemaakt. Ze moet er feestjes, entree, beltegoed en snoep en zo van kopen. Ze heeft nog nooit tekort gehad. Ik vraag me af hoe lang dat nog gaat duren. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo gaat het bij ons ook. Je mag heus wel eens even een handje helpen. Het is heus niet zo dat ze gaan lenen later.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik maak het zakgeld, heel modern, per automatische overboeking over naar de diverse bankrekeningen. Idem met kleedgeld. Elke maand op dezelfde dag, nooit vergeten. En geen gezeur ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ze krijgen hier zakgeld en verder eigenlijk niets.... Kleedgeld krijgen ze niet, wanneer ze echt iets willen hebben dan moeten ze sparen en iedereen lief aankijken op hun verjaardag. Zo hebben ze nu een psp en een ds, een ipod en ga zo maar door. Maar wij betalen eigenlijk nog veel, we zijn er niet zo mee bezig enne ik vind het niet zo'n punt eerlijk gezegd....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij mij krijgt de oudste (bijna 13) kleedgeld, gestort op haar eigen bankrekening. En de middelste (7 jaar) krijgt 5 euro in de maand (ook gestort op rekening maar daar heeft ze geen pasje van, dus dat is puur voor de spaar)

  BeantwoordenVerwijderen

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!

het geluk dat rode klompjes heet

Soms heb ik wel eens van die vreemd soort geluksmomentjes. Zoals bv het moment, waarop ik mijn nieuwe (op etsy bestelde handmade) cloggs aa...