donderdag 3 maart 2011

buiten is het guur en koud

Binnen lekker warm, las ik het blad FOODIES.Ik had het blad nog niet eerder gelezen.Het is een mooi kook/receptenblad bordevol lekkere recepten, veel ook wel  luxer en niet echt voor op doordeweekse dagen gewone warme hap eten.Wat mij persoonlijk minder aanspreekt is de indeling van het blad, eerst een aantal overigens prachtige foto's van heerlijk eten en daarna een bladzijde met recepten, ik heb het gewoon graag naast/onder elkaar.Zodat ik zelf onder het koken geinspireerd raak door die mooie foto en ook zo mooi en lekker wil gaan koken.
Maar ik werd in dit nummer vooral aangenaam getroffen door een ver-ruk-kel-uk recept van mosterdsoep. Ik vind soep echt heerlijk, vooral in deze koudere maanden,wat mij betreft is soep echt een feel good food. Maar eerlijk is eerlijk, ik grijp wel regelmatig terug naar mijn vaste succesnummers. waarvan ik weet dat iedereen ze hier om te smullen vindt.En hoe lekker dat ook is, soms heb je zelf wel eens zin in iets anders en komt de tomatensoep bijna je neus uit.
En het liefst maak ik de soep gewoon helemaal zelf, zonder zakjes.En dan heb je gewoon wel echt een goed recept voor een goede stevige bouilion nodig.En die stond er duidelijk in, ook een pre is dat het vrij gemakkelijk is een vegetarische variant hiervan af te splitsen door er gewoon een portie af te halen voordat ik de spekjes erdoor heen gooi, zodat mijn vega dochter ( en ook ik)  ook lekker mee kunnen smullen. Wij eten vaak op zondagmiddag/avond na een flinke frisse wandeling, soep met een lekker makkelijk, meestal zelf gebakken brood om in te dopen.
Het recept zoals het in de FOODIES stond: Altijd lekker om je restjes, net te weinig voor een hele maaltijd, even op te maken.Helemaal de moeite waard dus!
Een ui in ringen, (restje) prei in grove stukken,halve winterwortel,en 100 gr spekblokjes fruiten in een pan in boter, voeg 3 el gladde mosterd en 2 laurierblaadjes. 1 el venkelzaad  en een el poedersuiker toe.
Voeg hier 1,5 l water aan toe 2 groentebouilionblokjes en een bekertje(slag)room  kook dit ruim 30 min , zeef de hele boel , breng opnieuw aan de kook en bind met maizena tot gewenste dikte, eventueel wat zout en peper en grove mosterd .
Ik deed de spekjes in een aparte pan bakken en voegde die op het laatst pas aan de soep toe zodat ik 2 varianten soep dus had; vega voor dochterlief en gewoon voor de rest.

4 opmerkingen:

 1. Ik at vanmiddag op he werk nog mosterdsoep. Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ooow..mjammie.. het water loopt me in de mond, en ik heb gelijk een goed recept voor a.s. zondag! Dankje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mmmm, mosterdsoep is zo lekker en er zijn zoveel variaties. leuk blog btw. ik ben er viavia op gekomen.

  groets en fijn weekend en o ja: eet smakelijk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. klinkt lekker, maar de boel ging niet schiften met het half uur koken?

  BeantwoordenVerwijderen

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!

het geluk dat rode klompjes heet

Soms heb ik wel eens van die vreemd soort geluksmomentjes. Zoals bv het moment, waarop ik mijn nieuwe (op etsy bestelde handmade) cloggs aa...