zondag 21 november 2010

huishoudwerk

Mijn kinderen hebben een soort van dagelijkse taakjes, bv iedere morgen uitruimen vaatwasser, oudste  zoon doet/moet  de onderste lade en t bakvisje dan de bovenste lade.Eventueel geholpen door, ohzo behulpvaardige, maar net ohzo peuteronhandige peuterbroer.(vandaar dat er nogals eens een bordje sneuvelt en moet ik beslist binnenkort iets nieuws kopen, want ik hartje mooi diggelengoed)
Ook verwacht ik na het eten dat een ieder die hier gegeten heeft zijn eigen bord etc in de vaatwasser zet en verder gaat met afruimen van de tafel totdat de tafel leeg en schoon is.( en de keuken ook)
Manlief is de enige die vrij krijgt van deze klus want omdat hij laat thuis komt, 18:15 uur, dan eten we, daarna is het badjes/bedjestijd voor de mini's en dat doet hij dan graag.Heeft hij ook even tijd voor en met de kleintjes en ik kan nog even mijn onverdeelde aandacht op mijn oudsten richten .
Soms vraag ik mijn kinderen weleens even te stofzuigen of een boodschap te halen, of de hond uit te laten en ook wel eens om op hun jongere broertje-en/of-zusje te passen zodat ik even de handen vrij heb .
Als ze dat doen verdienen zij daar niks mee, nouja mijn dank natuurlijk en waardering, maar ik geef hier geen extra zakgeld voor.Nou hoorde ik laatst andere geluiden, namelijk dat de kinderen daar in huis wel extra geld krijgen als ze (ook eens) iets doen buiten hun normale dagtaakjes.Dan denk ik weer het mijne van natuurlijk, en  tja wat zal ik zeggen, dat brengt mij bij de vraag, wat doe jij??

ps autowassen is wel extra geldelijke beloning want de wasstraat ofzo moet ik ook betalen.

15 opmerkingen:

 1. Hier is het net als bij jullie teamwork.

  Ze ruimen hun eigen kamer op, degene die het eerst thuis is loopt met de honden, ze voeren om beurt de konijnen, leggen hun vuile was in de badkamer, zorgen ervoor dat broodtrommels en bekers in de vaatwasser komen en helpen meestal buiten met klusjes als gras maaien, blad harken, etc.. Hier krijgen ze geen geld voor, tenzij het om een grote klus gaat.

  Ik leg ze uit dat ons gezin een goed geoliede machine is die alleen goed loopt als iedereen zijn steentje bijdraagt. Ik geloof niet dat betalen de werking van de machine ten goede komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier helpen de kindjes uit zichzelf. Maar soms als we iets vragen aan de jongste 4,5 jaar. Durft hij wel eens te zeggen" ik moet het altijd doen, nooit heb ik eens ff rust" ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier heeft ook iedereen z'n eigen taken, lege flessen en oud papier weg brengen, de ander kliko's langs de weg zetten, de volgende ze ophalen zodra ze geleegd zijn. De eigen kamers opruimen en stofzuigen. En de twee pubers wassen de spulletjes af die niet in de vaatwasser passen. En als ik het vraag wil er best wel iemand (in de vakanties als zij thuis zijn en ik wel werk) even stofzuigen en even brood of groente halen. En nee, hier betaal ik ze nooit extra voor, ik vind dat dit er bij hoort, iedereen draagt een steentje bij zodat de gezinsmachine gesmeerd loopt (meestal dan). Maar voor extra klusjes, zoals autowassen of 's avonds oppassen als lief en ik uitgaan, daar betaal ik wel voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Meehelpen in huis is iets waar de pubers nou nooit eens vooraan in de rij bij zullen gaan staan. Ik vind dat die paar klusjes die ze moeten doen er gewoon "bij horen" en zeker niet met extra zakgeld beloond hoeven te worden, dan is het einde zoek ...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kindjes zijn nog niet zo oud, maar als dochter van twee helpt ga ik haar niet prijzen of belonen. Vind het wel logisch dat ze kleine dingetjes doet, zo leert ze ook dat dat er gewoon bijhoort.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oudste moet hier zeker meehelpen en jongste al af en toe. en daar krijgen ze zeker geen geld voor, hoort er bij vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier helpen ze allebei met van alles en nog wat. Nee, ze krijgen er geen geld voor want het hoort bij het huishouden\ wonen\ eten etc. Het hoort gewoon bij het leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook hier hoort het er gewoon bij - dus geen extra (geldelijke) beloning buiten de welgemeende 'dankjewel' ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ben je betoeterd!
  Ik noem dat kapitalisme van de ziel!

  Stel je voor dat alles wat je extra doet geldelijk beloond zou moeten worden... Dat zou toch wel een wonderlijke samenleving worden. Oma bezocht, levert € 37,50 op....
  Grijze kar buiten gezet, € 1,=
  Een vriendelijke woord voor de zieke buurvrouw € 2,= (duurde namelijk 3 minuten)

  In zo'n samenleving zou ik niet willen wonen en dat voorbeeld moeten we ook niet aan kinderen willen geven....

  Om onze kids (inmiddels 31 en 27) zich iets bewust te laten worden heb ik soms gekozen voor een beloningssysteem/ puntensysteem, maar dat was een uitzondering. Ging bijv. over hoe vaak ze zeiden dat de ander het wel kon doen (= strafpunt).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier zijn ze nog klein, maar ik ben het wel met jullie eens. Gewoon helpen, je eigen spullen opruimen (bordjes,schoenen). Bij kamers help ik ze, dat is best lastig. Kliko binnenhalen is leuk voor de oudste.

  Helaas zijn wij ouders allebei nogal slechte voorbeelden: man laat standaard zijn (etens)troep en schoenen staan, ik ruim alles direct achter zijn kont op zonder daarbij na te denken... en bij de kinderen ook.
  (Man doet wel andere klusjes natuurlijk.. de grote zware technische klussen, en koken)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Toen mijn kid,s nog thuis woonde hielpen ze gewoon mee. En ze kregen daar niks voor. Ik kreeg toch ook geen beloning???? Nee het hoort gewoon bij hun opvoeding.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bij ons doen ze ook allemaal mee. Ik draai het belonen met geld juist om: als hun kamer keer op keer een zooi is, krijgen ze geen zakgeld (na gewaarschuwd te zijn hiervoor).

  Extra geld is wel te verdienen met auto wassen of grasmaaien of kippenhok uitmesten.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @roelien: dat is ook ene goede tip :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 14. tja hier een mannetje dat graag mee wil helpen nog of graag wat van boven haalt. en nee dat doet hij nu nog omdat hij t leuk vindt!nee overal geld voor geven lijkt me ook geen optie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Kinderen moeten toch leren dat je huis netjes houden werk betekent? Zoiets heb ik altijd als voorleven beschouwd. Als jongeren gaan studeren en op kamers gaan dan moeten ze toch iets kennen/kunnen? Onze dochter was nog geen zeventien toen ze op kamers ging wonen in Stad en onze vrijgezellige zoon woont al meer dan tien jaar in een appartementje en ik kom nooit om te helpen in de HH. Hij heeft fulltime zwaar lichamelijk werk. Hij zelf is schoon, zijn kleding, zijn keuken enz. enz. Als wij de kinderen dat niet geleerd hadden wat dan?????
  En van betaling was nooit sprake. Het zakgeld /kleedgeld wat ze kregen was superlaag.
  Ook het omkijken naar je naaste en dat gratis en voor niets zit er in gebeiteld. Ik weet het; ik ben te oud voor deze wereld. Maar om geld te gaan geven voor hulp vind ik van de gekke. Maar ieder zijn keuze.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!

Hier groeit mijn sla

  Omdat het zelf kweken van wat groentjes altijd leuk en lekker is, kocht ik bij de ace-tijon een grappige kleine kas(10 euries voor wie ...