dinsdag 15 december 2009

totale verwarring?

Zo had ik dan gisteravond een gesprek op school, op de basisschool,elfje groep 8 heeft  N I O toets gemaakt en daar was de uitslag van.Ik stapte opgewekt het huis uit en 20 stappen later de school binnen.Ik verwachtte geen probleem want elfje fietst de basis-schoolperiode fluitend en met zeer goede resultaten door.
Meester keek wat zorgelijk, ik dacht nog dat komt omdat hij na de vakantie weggaat.( het is hem vast te veel) Nieuwe Juf ging achter hem zitten en keek ook wat zorgelijk( ze is net klaar met de studie en ik dacht ze vind het vast moeilijk deze nieuwe  baan en dna meteen groep 8)Ik kinkte beide bemoedigend en glimlachend toe.
Ik kreeg eenA4tje met daarop vrolijke kleuren en dan nog wat onbegrijpelijk nederlands ernaast.
Kort samengevat:
Elfje heeft een wat minder dan gemiddeld IQ.(herkent u dat? NEE !! Aha, nee wij ook niet en we hebben de uitslag met alle juffen en meesters besproken( kleine school he, dus iedereen kent haar) ( hier spreken we van werkelijk laag nivo)
Dan deel 2 kijk hier ze scoort op alle 4 leervorderingen boven het beste ( 113%) ( dan spreken we van HAVO VWO nivo)
conclusie: wij als school hebben besloten dat ondanks we de lage iq score niet herkennen van uw kind we wat voorzichtig zullen zijn in ons advies naar het vervolgonderwijs.(in gewoon nederlands betekent dat??? )
Volslagen verward( en 10 grijze haren rijker) liep ik tollend 20 stappen terug naar mn huis.Het elfje was superzenuwachtig en haar knappe gezichtje betrok al bij het zien van mijn verwarde blik.Ik liet de gekleurde papieren zien, met uitleg.
Niemand snapt er hier nog iets van.

Labels:

10 reacties:

Blogger Roelien zei...

Huh, meteen een nieuw gesprek aanvragen. Uitleg, uitleg en uitleg.
Arme kind, arme mama.

Is er een leerlingvolgsysteem bij jullie (wat een goed gemiddelde van alle jaren laat zien)?

Succes en groet Roelien

15 december 2009 om 13:45  
Blogger Sjaantje zei...

Ik weet gelijk weer waarom mijn kinderen naar een andere school zijn gegaan.....Eerst maar eens de cito afwachten, die telt zwaarder voor het vervolgonderwijs....En uiteindelijk heeft niet de basisschool het laatste woord in de schoolkeuze (dat laten ze je wel graag denken...) Succes er maar weer mee !! En een kusje voor het elfje als pleister op de wonde.

15 december 2009 om 14:06  
Blogger Sandra zei...

Misschien een slechte dag gehad tijdens één van de toetsen. Ziek geweest?
Stom dat zo één resultaat meteen zo'n domper zet op alles.

Extra knuffel voor dochter.

15 december 2009 om 14:11  
Blogger sillie zei...

@roeilien: ja wel er is natuurlijk een leerlingvolgsysteem enzo, maar ja die toetsen liegen niet he ? ( zegt men )
Pfff en natuurlijk heb je gelijk en moet ik er nog eens een gesprek over gaan hebben, maar op zo'n moment overvallen ze je er gewoon mee. Dan kan ik niks zinnigs bedenken en denk dan meestal,ik hoor het eerst wel ff aan en ga later nog wel verder praten.( later= als ik me bezonnen heb op alles en zinvolle dingen bedacht heb)

15 december 2009 om 14:18  
Anonymous Anoniem zei...

Gelukkig is een toets een momentopname, niet minder maar zeker niet meer!

Het betekent waarschijnlijk dat ze een traject lager zullen adviseren dan ze van plan waren. Deel 2 wijst op een havo/vwo-niveau, dan zullen ze misschien aankoersen op vmbo(tl)/havo.

Ik kan me voorstellen dat je nogal overvallen was door het gesprek; hopelijk biedt een volgend gesprek meer duidelijkheid.

Knuffel voor jou en je elfje!

15 december 2009 om 14:28  
Anonymous gerrie zei...

Elfje, het leven lacht je toe! Lach terug! Onze dochter kon in haar tijd naar de HAVO. Maar omdat ze klein van stuk was kozen we voor de MAVO in het dorp. Dan maar een jaartje langer, als ze toch de HAVO wilde halen. Ze telt nu 33 jaren, heeft de Middelbare Hotelschool afgemaakt, Vier jaren bij een Toekan gewerkt en toen weer naar een dagschool. HBO Engels. Als ze dat nu wil kan ze les gaan geven op een school. Maar ze kiest voor het zelf opvoeden van haar twee kinderen.
Ze is haar schoolperiode "doorgefiets" omdat ze een lagere opleiding deed. Achteraf gezien is ieder gelukkig. Dus mam Sillie, til er niet zo zwaar aan. Ze loopt vast niet in zeven sloten tegelijk en ze komt echt wel op de plaats die haar past.
Hartelijke groet en tot laters
Gerrie

15 december 2009 om 19:06  
Anonymous Anoniem zei...

Het is ook nooit goed! Stel dat ze de toets wel goed had gemaakt, maar dat haar ciijfers geen 113% waren. Dan werd ook een lager vervolgonderwijs gekozen. Dan hadden ze gezegd: "" ja mevrouw, u moet bedenken dat hard werken op de middelbare school belangrijker is dan intelligentie! Een kind komt er echt niet op haar intelligentie alleen, dat moet u goed begrijpen.." Trek je er niks van aan en laat het kind gewoon naar de school gaan waar ze heen wil. En als ze dat niet willen, maak je gewoon een hoop stennis.

15 december 2009 om 19:32  
Blogger Mrs. T. zei...

Goh, vervelend zeg dat je zo overvallen wordt door zo'n uitslag. Nou, ik zou er gewoon nog een keer een gesprek aan wagen hoor.

15 december 2009 om 20:58  
Blogger Annelies zei...

De echte CITO gaat toch ook nog komen?
Wat raar om een IQ toe te wijzen op basis van een NIO-uitslag. Een NIO-test geeft hooguit een indicatie. Het is géén IQ-test.

Desnoods kun je haar opnieuw laten testen (stel dat de school-van-haar-keuze straks moeilijk doet)

15 december 2009 om 23:10  
Blogger Joost Baars zei...

NIO is als IQ-test wel goedgekeurd door het COTAN - het instituut dat psychologische tests in Nederland keurt. Er zijn wel twee belangrijke verschillen tussen de NIO en een "normale" IQ-test. De eerste is dat de test klassikaal wordt afgenomen - dat heeft op ieder kind natuurlijk weer een ander effect, en dat is altijd een effect dat niets met IQ te maken heeft. Het tweede is dat het NIO geen rekening houdt met de leeftijd van het kind, en dus al helemaal niet met het tempo waarin het kind zich ontwikkelt (en ook dat is bij ieder kind natuurlijk weer anders). Een derde verschil is trouwens dat een echte IQ test wordt afgenomen door iemand die verstand heeft van IQ-testen.

Ik vind het belachelijk dat een school zo'n stomme test meer vertrouwt dan hun eigen, uitgebreide ervaringen met het kind, en hun eigen beoordelingsvermogen. Het zijn toch leraren! Dan mag je verwachten dat ze hun eigen beoordelingsvermogen wel een beetje hoog inschatten.

Ik zou het helemaal naast me neer leggen, die test. Kun je haar niet een echte IQ-test laten afnemen, door iemand die daarvoor opgeleid is?

20 december 2009 om 13:55  

Een reactie posten

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage