zaterdag 14 november 2009

Een lekker boek?


Nog nooit werden er zoveel kookboeken en kookprogramma's gekocht en bekeken en dat terwijl er steeds minder zelf gekookt word en steeds meer kant en klaar, voorgesneden, diepvries, dagvers etc etc gekocht en blijkbaar ook gegeten word.Ook word er steeds meer weggegooid.Echt onbegrijpelijk jammer vind ik dat.Ik snap natuurlijk wel dat het soms gewoon makkelijker is,maar behalve dat het altijd duurder is,vind ik zelf koken ehm eigenlijk best belangrijk.(je weet wat erin zit enz)
Nou is koken wel echt mijn hobby en vind ik het bijna altijd een uitdaging om iets vers, vegetarisch of iets nieuws of iets ouds,vergeten groentes enz.op tafel te zetten.Niet elke dag hoor maar het liefst wel elke week.Ik trek me in principe( minimaal) een dag per week niks aan van de kuikens die hier zitten te piepen dat het te pittig te vissig of te weet ik wat is....ze eten dan maar eens iets vies( tenminste zij vinden het vies) en ik vind dan ook dat ze mij niet steeds hoeven te melden dat het te dit of te dat is, ik weet het(het is gewoon verrukkelijk hoor) en ze leven er maar mee...klaar...ik kan toch niet altijd elke dag kaboutervoer koken?( pannekoeken patat pizza en dan weer van voor af aan?? ) Alhoewel op een pizza kun je soms verrassend veel groentejes met vitaminetjes verbergen onder de geraspte kaas :-)
Ik kook ook heus de andere dagen wel lekker kaboutervoer hoor en er zijn altijd lekkere verrassings toetjes( gewoon yoghurt en vla maar dat wat opgefluft met restjes cake,schepje zelfgemaakte aarbeienjam, hageltjes,bruine suiker,fruit geschild en in stukjes gesneden etc etc geserveerd in ene lang glas ipv een schaaltje doen het altijd nog errrrug goed :-)) zodat niemand dan met een knorrend buikje naar bed gaat. Hieronder ons zaterdagavond voorbeeld van restje ijs, restje brownie,kwart slobberpeer,kiwi,likje aarbeiendjam erover, op een gebaksschaaltje ipv een gewoon bakkie.. het is maar hoe je het brengt ;-) En de restjes zijn lekker op ....ruimte in het slagveld dat koelkast heet

Ook lees ik graag kookboeken,gewoon voor het naar bed gaan zeg maar,als ware het romans of spannende thrillers,een van de grote voordelen daarvan is bv dat je het boek gewoon dicht kunt slaan( meestal ) al je het recept uit hebt, wat mij bij andere boeken vaak niet lukt en ik daar de volgende morgen spijt als haren op mijn hoofd van heb, want dan heb ik zo ernstig slaap tekort dat ik bijna geen bordje pap kan maken. Nog iets wat ik wel leuk vind aan lezen van kookboeken, ik vind ze op de een of andere manier toch een uitdagend( maak dit maar een na he) en ook wel spannend, kan IK dit net zo lekker en ook nog net zo mooi namaken? En ik kan je eerlijk zeggen dat is nog niet altijd zo gemakkelijk als het eruitziet, zeker niet als je ondertussen en de rokende peuken uit de snavel van je puber moet trekken onderwijl prekend over gevaren daarvan als een waanzinnige gezondheidsgoeroe.Een peuter van bijna twee hangend aan je broekspijpen jengelend( want al een beetje moe) een elfje dat gehaald dan wel gebracht moet worden naar de een of andere sport( wie verzint nu ook zoiets) een beepje dat ineens honger heeft/ darmkrampje/ hele broek vol en daarbuiten gepoept heeft...waar zijn de luiers billedoekjesen schone rompertjes die ik net neergelegd had?
Ehm wat was ik ook weer aan het doen?? .....aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ( van aangebrand?)
Nog een kwaal van mij is dat ik in mn kookboeken kladder,ik schrijf erbij meer van dit of een snufje zus verbetert de smaak aanzienlijk etc,ik streep het hele recept door als de smaak niet in verhouding staat met de hoeveelheid werk die ik eraan gehad heb... zodat ik dan niet meer in de verleiding kom het nogmaals te maken( is me wel eens gebeurd namelijk)Nu ik er zo over nadenk gebruik ik kookboeken misschien meer als inspiratiebron dan als letterlijke leidraad in het leven...eh koken.

Labels:

6 reacties:

Anonymous Jeanet zei...

Oh wat herken ik dit....bij ons is ook alles wat gezond is vies!
Alles wat ook maar een beetje groen is word bestempeld als "ieuw....".

Maar zou gauw er een toetje verschijnt dan willen ze ook hier de bruine suiker, vruchtjes, fruit, ranja, hagelslag, gekleurde muisjes en weet ik wat meer op de tafel....ach, en dan snijden we de weer mee-naar-huis-gebrachte-appel-van-school er door heen....scheut ranja erover....smullen maar, komen ze toch weer aan een paar vitaminen...(+ranja)...

15 november 2009 om 00:27  
Blogger Sandra zei...

Inderdaad zo. Er worden veel kookboeken gekocht, maar nog weinig zelf gekookt. Hier niet! Ik probeer altijd wel wat anders op tafel te toveren ook al trekken ze rare bekken of is het "eih". Proeven moeten ze.

JOuw mix voor zaterdagavond zag er wel lekker uit.

Hier was het gisteren groene linzen met rijst, kaassaus en gestoofde prei. Het viel niet echt in de smaak. Vegetarisch. Vandaag doen we kaasfondue met groenten. Ik ben eens benieuwd. De groenten zijn bloemkool, wortel en brocolli.

Als ik een recept echt niet goed vind schrap ik dat in mijn boek en maak ik dat nooit meer klaar.

Misschien kunnen we elkaar wat recepten doorspelen?

Groetjes, Sandra.

15 november 2009 om 10:52  
Anonymous Anoniem zei...

Het ziet er lekker uit, maar het lijkt me ook weer vreselijk zoet. En je weet, ik mag daarvan niet teveel hebben. Als ik zondig, dan mer ik dat onherroepelijk.
JB

15 november 2009 om 11:16  
Anonymous Vlijtig Liesje zei...

De toetjes zien er prachtig uit.

Als je van kookboeken houdt, heb je dan Julie and Julia al gelezen, over een Engelse die 365 dagen achter elkaar recepten van Julia Child kookt? Het is nu verfilmd met Meryl Streep.

15 november 2009 om 16:28  
Blogger sillie zei...

@ sandra :recepten delen is altijd leuk
@ vlijtige lies ik heb erover gelezen, maar ik wil beide he... eerst dat boe en daarna de film.Ik ben namelijk wel redelijk gek op m streepje

16 november 2009 om 20:03  
Blogger Sabine zei...

Ik gebruik de kookboeken ook vaak als inspiartie, het leven is niet gemaakt om je altijd maar aan de regels te houden, zo ook in recepten :-)

Hier komen er meestal geen ongezonde dingen in huis (frisdrank, suiker etc) dus komen we ook niet in de verleiding om ze te gebruiken.
Ze mogen wel af en toe een soyamelk met chocolade of fruitsmaak, dus ik be niet helemaal vreselijk.
Ze weten (nog) van niet beter, dat helpt ook wel natuurlijk.

18 november 2009 om 08:54  

Een reactie posten

leuk dat je even reageert! bedankt, ik ben dol op reacties!

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage